Mikä motivoi tai hillitsee eurooppalaisia sähköautojen ostossa?
April 24th, 2020, Tove Keldsen

Mikä motivoi tai hillitsee eurooppalaisia sähköautojen ostossa?

Koronaviruspandemia on aiheuttanut suurta epävarmuutta useilla teollisuuden aloilla, autoteollisuus mukaan lukien, mutta miltä markkinat näyttivät ennen pandemiaa? YouGov on tutkinut eurooppalaisten motivaatioita sähköautojen ostamiseen, ja syitä, jotka hillitsevät heitä ostamasta niitä.

Koronaviruspandemian aiheuttamalla taloudellisella epävarmuudella on ollut vakavat vaikutukset eurooppalaiseen autoteollisuuteen, kuten moniin muihinkin teollisuuden aloihin. Kriisillä on ollut suuret vaikutukset myös orastaviin sähköautojen markkinoihin. Pitkän aikavälin vaikutukset eivät vielä ole tiedossa, mutta YouGovin viimeisimmässä whitepaper-tutkimuksessa valotimme kuvaa Euroopan sähköautoteollisuudesta ennen pandemiaa.

null

Yli puolet (53 %) eurooppalaisista autonomistajista omistaa yhden tai useamman bensiinikäyttöisen auton, siinä missä vain vähemmistöllä (3 %) on sähköauto. Whitepaper-tutkimuksemme tarkastelee kuluttajien asenteita sähköautoja kohtaan yhdeksässä Euroopan maassa. Muiden asioiden ohella valotamme sitä, mikä motivoi tai hillitsee kuluttajien aikeita ostaa sähköautoja, ja kuinka eri maat eroavat toisistaan.

Mikä hillitsee eurooppalaisia ostamasta sähköautoja?

null

Huolet hinnasta ja toiminnallisuudesta estävät eurooppalaisia ostamasta sähköautoa. Useimmat ovat huolissaan sähköauton ostamisen kustannuksista (62 %), siinä missä 58 % on huolissaan akun kestosta ja 53 % latausasemien rajallisesta tarjonnasta.

… Entä mikä heitä motivoi?

null

Yli puolet (51 %) eurooppalaisista on motivoitunut ostamaan sähköauton, koska se on hyväksi ympäristölle. Kuitenkin vain 6 % ilmoittaa ympäristöasiat ainoaksi motivaatiokseen. Joka kolmas (31 %) vetoaa alhaisiin huolto- ja latauskustannuksiin, kun taas joka neljäs (27 %) mainitsee sähköauton ostamisesta tai leasingista koituvat edut verotuksessa.

Sähköautomarkkinat Saksassa ja Norjassa

Whitepaper-tutkimuksessamme perehdyimme sähköautomarkkinoihin erityisesti Saksassa ja Norjassa, kahdessa autoteollisuuden kannalta keskeisimmässä Euroopan maassa.Peräti 84 % saksalaisista kuluttajista omistaa auton, ja erityisesti bensiiniauton omistajien osuus on selkeästi eurooppalaista keskiarvoa korkeampi. Yli kolme neljästä (78 %) ajaa bensiiniautolla, verrattuna muuhun Eurooppaan, jossa keskiarvo on 65 %.

Norjalaiset automarkkinat poikkeavat myös Euroopan normeista, joskin päinvastaisella tavalla kuin Saksassa. Maasta löytyy enemmän sähköautoja asukasta kohden kuin mistään muussa Euroopan - tai itse asiassa koko maailman - maasta. Lähes viidennes (18 %) Norjan autoista kulkee sähkövoimalla, verrattuna Euroopan 4 % keskiarvoon.

Vaikka ympäristö onkin tärkein motivaatio sähköauton ostamiselle koko Euroopassa, pätevät Norjassa myös muut syyt. Siellä motivaationa toimivat ensisijaisesti edullisemmat käyttökustannukset (65 %), edut verotuksessa (42 %) ja parempi vastine rahoille bensiini- tai dieselautoihin verrattuna.

Lataa whitepaper-tutkimuksemme eurooppalaisista sähköautomarkkinoista ilmaiseksi

Tietoja whitepaper-julkaisusta

Tiedot perustuvat YouGov BrandIndexin ja YouGov Profilesin lukuihin. Haastattelimme lisäksi edustavasti valitun joukon yli 18-vuotiaita henkilöitä YouGov-paneelin kautta aikavälillä 17.-27.01.2020. Heistä 2118 asui Isossa-Britanniassa, 2180 Saksassa, 1036 Ranskassa, 1008 Espanjassa, 1036 Italiassa, 1002 Tanskassa, 1023 Ruotsissa, 1004 Suomessa ja 1011 Norjassa.

BrandIndex on päivittäin toteutettava seuranta, jossa tutkitaan suomalaisten käsityksiä yli 200 brändistä monissa eri sektoreissa. BrandIndexin asiakkaana saat siis paitsi reaaliaikaisen kuvan omasta brändistäsi, myös tietoa kilpailijoidesi ja koko sektorin tilasta.

https://yougov.fi/find-solutions/brandindex/

YouGov Profiles yhdistää datan ja antaa sinulle uusia mahdollisuuksia kartoittaa ja tutkia markkinasegmenttejä ja keskeisiä kohderyhmiä.

https://yougov.fi/find-solutions/profiles

Getty Images