Hvad du ønsker, skal du få
December 12th, 2018, Tove Keldsen

Hvad du ønsker, skal du få

At finde den perfekte julegave er ikke nemt, og det bliver særligt vanskeligt, når der skal købes mange gaver. Derfor har YouGov undersøgt, hvilke gaver danskerne sætter mest pris på.

Danskere, som fejrer jul, giver i gennemsnit 8 julegaver væk. Men hvad bliver de egentligt glade for at modtage i julegave, og gider de overhovedet at modtage gaver, eller vil de hellere have pengene? Det har YouGov undersøgt.

null

Størstedelen af danskere (70%), som holder jul, foretrækker at få gaver frem for penge til jul. Og særligt kvinder (78%) og folk over 40 år (75%) foretrækker gaverne. Også de unge mellem 18-29 år foretrækker gaver, men det er også i den aldersgruppe, at der er flest, som foretrækker penge i julegave (30% mod 10% i den øvrige voksne befolkning).

YouGov har også spurgt danskerne, om de så foretrækker at få overraskelsesgaver eller at lave en ønskeliste, og her er befolkningen mere splittet.

null

44%, som holder jul, vil helst lave en ønskeliste, mens næsten lige så mange (42%) helst vil have overraskelsesgaver, og 14% er i tvivl. Med alderen bliver ønskelisten mindre eller glæden ved overraskelser større. YouGovs undersøgelse viser i hvert fald, at jo ældre danskerne bliver des mere foretrækker de at blive overrasket fremfor at få gaver fra ønskelisten. 52% af de 60+ årige foretrækker overraskelsesgaver mod 29% af de 18-29 årige.

Men hvad skal man så give?

YouGov har også spurgt danskerne, der fejrer jul, hvilke typer af gaver, de plejer at ønsker sig.

null

Skønhedsprodukter topper danskernes ønskeliste (35%) fulgt af kulturelle produkter som CD’er, bøger og videospil (29%). Mens kulturelle produkter plejer at stå på ønskelisten uanset køn, så er det særligt kvinderne (54% mod 14% af mændene), der ønsker sig skønhedsprodukter. Husholdningsapparater og smykker deler tredjepladsen (26%). 33% af kvinderne ønsker sig husholdningsapparater mod 19% af mændene, og 46% af kvinderne ønsker sig smykker mod kun 4% af mændene. De danske mænd har generelt ikke så mange ønsker. 23% af mændene ønsker sig ikke noget specifikt mod 14% af kvinderne.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er baseret på 1009 interview med repræsentativt udvalgte personer fra YouGov Panelet i alderen 18+ år. Data er indsamlet fra perioden 21. til 23. november 2018.