Netflix är en favorit bland unga
YouGov BrandIndex lanserar nu en topplista över varumärkena som unga svenskar pratar mest om.
Netflix toppar YouGovs BrandIndex-lista över varumärken med högst word of mouth-värde bland unga. Drygt var tredje person i åldern 18-34 år som har sett eller hört något positivt om varumärket har i samtal, online eller via sociala medier pratat om Netflix. Ett annat varumärke de unga också pratar mycket om är den mobila betaltjänsten Swish, som ligger på listans andraplats. På tredjeplats hamnar Facebook.
Topp 10-listan med varumärken det pratas mest om
De ungas tio-i-topplista innehåller också flera svenska klassiker som Volvo, ICA Marabou och IKEA.
Det svenska livsmedelsföretaget Oatly, som utvecklar havrebaserade drycker och glass utan mjölk och sojaprotein, tilltalar de unga och hamnar på en niondeplats.
Ökat mest 2018
Marabou har ökat sitt word of mouth-värde med 9,9 procentenheter under de senaste 12 månaderna jämfört med samma period år 2016-2017 och är det varumärke som ökat mest bland 18-34-åringar. Marabou har successivt blivit mer omtalat bland unga svenskar sedan september år 2017. Särskilt omnämnt var varumärket i början av 2018 då Marabou Kex lanserades och under påsken 2018 då Marabou hade en uppmärksammad Snapchat-kampanj. Kurvan pekar fortsatt uppåt efter lansering av ny chokladkaka och aktiv närvaro i sociala medier.
Volkswagen hamnar på andra plats på listan med de varumärken som ökat mest. Volkswagens mjukvaruskandal rörande dieselutsläpp gav företaget mycket negativ uppmärksamhet i 2015 och 2016. Ökningen vi ser i år är en återhämtning.
Läs mer om YouGov BrandIndex
Här kan du se YouGov BrandIndex rankningar från andra länder
Om topplistan från YouGov BrandIndex
I Sverige mäts cirka 300 varumärken i Sverige dagligen. Varje dag genomförs 160 intervjuer bland svenska allmänheten som ger sin uppfattning av olika varumärken.
Rankningen bland unga är framtagen med hjälp av YouGov BrandIndex word of mouth-värde, bland alla varumärken som respondenterna i åldern 18-34 år har hört något positivt om (positivt buzz). Endast varumärken med minst 200 intervjuer under perioden är inkluderade.
Word of mouth-värdet beräknas genom att fråga respondenterna vilka varumärken de har pratat om med vänner och familj genom samtal, online eller i sociala medier under de senaste två veckorna.
Buzz beräknas genom att fråga respondenterna om de under de senaste två veckorna har hört något positivt eller negativt om ett specifikt varumärke genom reklam, nyheter eller vänner och familj.
Data är från 1 september 2017 till 31 augusti 2018.
Image: Getty