Joka kolmas suomalainen aikoo säästää joululahjoissa tänä vuonna
December 20th, 2022, Tove Keldsen

Joka kolmas suomalainen aikoo säästää joululahjoissa tänä vuonna

Nousevat elinkustannukset ovat saaneet monet säästämään, mutta miten se vaikuttaa jouluun? Tuleeko joulupuun alle vähemmän lahjoja?

YouGov mittaa kuukausittain, kuinka eurooppalaiset selviävät nousevista elinkustannuksista ja trackerin mukaan enemmistö on vähentänyt kulutustaan inflaation seurauksena. Joulu näyttää vaikuttavan myös Suomessa, sillä yli neljä kymmenestä (44 %) vastaa, että he olettavat käyttävänsä vähemmän rahaa jouluun tänä vuonna nousevien elinkustannusten vuoksi. Erityisesti naiset aikovat vähentää (50 % vrt. 39 % miehistä) kuten myös perheet, joissa on kotona lapsia (49 %).

null

Hieman alle puolelle väestöstä nousevat elinkustannukset eivät tarkoita leikkauksia jouluna. 43 % aikoo kuluttaa rahaa jouluna kuten ennenkin ja 3 % aikoo kuluttaa rahaa enemmän.

Missä asioissa suomalaiset aikovat säästää?

null

Joka kolmas (35 %) aikoo käyttää tänä vuonna vähemmän rahaa lahjoihin. Lahjoja toki tulee edelleen joulupuun alle. Joulua viettävät suomalaiset ennakoivat antavansa tänä vuonna keskimäärin 5 lahjaa. Tämä on samaa tasoa kuin naapurissa Ruotsissa, mutta hieman vähemmän kuin Tanskassa, jossa aiotaan antaa keskimäärin 7 lahjaa ja Norjassa, jossa aiotaan antaa 9 lahjaa tänä vuonna. Joulua viettävät suomalaiset aikovat käyttää tänä vuonna joululahjoihin keskimäärin 257 euroa.

Nousevat elinkustannukset vaikuttavat joulunviettoon myös muilla tavoin. Joulupöytiin saattaa tulla vähemmän ruokaa tai muunlaisia ruokia. Joka neljäs (23 %) aikoo käyttää tänä vuonna vähemmän rahaa ruokaan.

Joulu voi myös olla yksinäistä aikaa tänä vuonna. 14 % aikoo vähentää matkustamista perheen ja ystävien luo joulun aikana. Lisäksi 12 % on vastannut vähentävänsä sosiaalista kanssakäymistä, ja vastaava osuus haastatelluista aikoo vähentää elämyksiä (esim. jouluesityksiin ja joulumarkkinoihin osallistumistaan).

Lopuksi, nousevat elinkustannukset voivat olla erityisen ikävää köyhille ja kodittomille. Nimittäin 15 % suomalaisista aikoo antaa tänä jouluna vähemmän rahaa hyväntekeväisyyteen.

Tietoa tutkimuksesta

Tutkimus perustuu 1.016 edustavasti valitun yli 18-vuotiaan YouGov-paneelin jäsenen haastatteluihin aikavälillä 2.-5.12.2022.