Världens mest beundrade personer 2021
December 14th, 2021, Matthew Smith

Världens mest beundrade personer 2021

Barack och Michelle Obama är världens mest beundrade man och kvinna. Greta Thunberg är den mest beundrade kvinnan och Barack Obama den mest beundrade mannen i Sverige.

Barack Obama behåller sin position som världens mest beundrade man efter att ha knuffat ut Bill Gates (som haft första plats sedan 2014) som världens mest beundrade man det senaste året.

Michelle Obama toppar listan som världens mest beundrade kvinna för tredje året i rad.

Topp-3 för båda könen är oförändrade jämfört med förra året, då affärsmannen och filantropen Bill Gates fortsatt är nummer två bland män, följd av den kinesiske premiärministern Xi Jinping. Skådespelerskan och filantropen Angelina Jolie är fortsatt världens näst mest beundrade kvinna och den brittiska monarken drottning Elizabeth II hamnar på tredje plats.

null

Undersökningen bygger på intervjuer med mer än 42 000 personer på 38 marknader.

Den pakistanska människorättskämpen Malala Yousafzai och den indiska skådespelerskan Priyanka Chopra är årets kvinnliga raketer. Båda har klättrat med mer än fem platser till 9:e respektive 10:e plats.

Bland män är den argentinske fotbollsspelaren Lionel Messi årets raket, då han har klättrat fyra platser, från plats 11 till 7 vilket är hans bästa placering hittills. Trots denna rekordplacering, och han senaste Ballon D'or-pris, ligger Messi fortsatt efter den portugisiske rivalen Cristiano Ronaldo som ligger på fjärde plats (även det Ronaldos bästa placering hittills).

null

Skådespelare och underhållare har en mer framträdande plats på listan över kvinnor. 10 av de mest beundrade kvinnorna är skådespelerskor, sångare eller programledare i tv (även om vissa, som Emma Watson och Angelina Jolie också utmärkt sig för sitt humanitära arbete). Däremot innehåller listan över de mest beundrade männen flera personer med bakgrund i politiken, näringslivet eller idrotten.

null

Bland nykomlingarna på årets listor finns den amerikanske presidenten Joe Biden och hans vicepresident Kamala Harris, den indiske cricketspelaren Sachin Tendulkar, den thailändska rapparen Lisa (känd från Blackpink) och Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

Sveriges mest beundrade personer 2021

null

Den mest beundrade mannen i Sverige är fortfarande Barack Obama, medan Bill Gates hamnar på andra plats och Jimmie Åkesson på tredje plats.

Anders Tegnell är ny på listan på fjärdeplats före Bill Gates som hamnar på femteplats.

Greta Thunberg är fortsatt Sveriges mest beundrade kvinna, före kronprinsessan Victoria och Michelle Obama.

Angela Merkel är den fjärde mest beundrade kvinna i Sverige och Malala Yousafzai den femte.


Om undersökningen

Från januari till mars samlade YouGov in öppna nomineringar från paneldeltagare i 38 länder genom att helt enkelt fråga dem: ”Om du tänker på nu levande personer i världen idag, vilken person [man eller kvinna] beundrar du mest?”. De här nomineringarna användes sedan för att ta fram en lista över de 20 män och 20 kvinnor som fick flest nomineringar och som nominerades i minst fyra länder. Ytterligare 5–10 populära lokala personligheter lades till på listan i de olika länderna.

I den del av undersökningen som genomfördes mellan maj och september använde vi sedan listan för att genomföra undersökningen i vart och ett av de 38 länderna genom att ställa två frågor: ”Vem beundrar du mycket?”, där de svarande kunde välja flera olika personligheter baserat på den lista som tagits fram och ”Vem beundrar du MEST?”, där de kunde välja en person. De här två siffrorna lades samman till en procentandel som anger graden av beundran och visas till höger om varje namn i diagrammet ovan och i tabellen nedan, som visar hela resultatet för varje land, inklusive lokala kändisar och offentliga personer.

Genom att ställa två frågor till de svarande kan vi både se bredden (dvs. global räckvidd) och intensiteten i stödet för en person.

Totalt genomförde vi undersökningar i länder vars invånare utgör mer än sju tiondelar av världens befolkning. Vissa delar av världen är dock bättre representerade än andra och vi viktade därför den effekt som vissa länder har på de slutliga siffrorna mer och viktade andra mindre så att de globala siffrorna mer exakt avspeglar de samlade åsikterna i världen.

Alla undersökningar genomfördes via nätet och i många av länderna är tillgången till internet så begränsad att man kan säga att exemplen endast representerar den del av befolkningen som är uppkopplad. De länder och regioner detta gäller är Egypten, Indonesien, Malaysia, Pakistan, Filippinerna och Sydafrika.