Här är de högst rankade bilmärkena
March 16th, 2021, Tove Keldsen

Här är de högst rankade bilmärkena

Med hjälp av BrandIndex och baserat på sex olika imageparametrar sammanställer YouGov de högst rankade bilmärkena i Sverige.

Volvo intar förstaplatsen på den svenska billistan. Med en indexpoäng på 37,5 är Volvo överlägset i topp. Volkswagen, som är danskarnas favorit, hamnar på andraplats och Toyota på tredjeplats. Toyota toppar i båda Norge och Finland.I topplistan ser vi flera tyska lyxbilsmärken representerade, som Mercedes-Benz på fjärde plats, BMW på femte plats och Audi på sjätte plats.

null

Tesla, som har sett en kraftig försäljningsökning under många år, rankas som sjunde på rankningen före Lexus och KIA.

Slutligen har Jaguar tagit tionde plats på topp 10-listan med en poäng på 6,8.

Vem kör en Volvo?

När man tittar på de svenska Volvoägarnas demografi är det män (58 %) och befolkningen mellan 30 och 39 år (26 %) som dominerar.

null

Om man tittar på ekonomin har 38 % en hushållsinkomst på 700 000 kronor eller mer om året jämfört med 22% av befolkningen. 35 % av Volvoägarna har barn, och 36 % bor i södra mellersta Sverige.

Om rankningen

Rankningen är framtagen med hjälp av YouGov BrandIndex och baseras på indexpoäng. Index är genomsnittet av sex olika imageparametrar: kvalitet, allmänt intryck, värde för pengarna, rekommendation, rykte och kundnöjdhet.

I Sverige mäts cirka 400 varumärken dagligen, varav 31 bilmärkena. Varje dag genomförs 160 intervjuer med allmänheten i Sverige.

All data är från den 1 februari 2020 till den 31 januari 2021.