En tredjedel av svenskarna väntar med att planera sommarsemestern
April 30th, 2020, Tove Keldsen

En tredjedel av svenskarna väntar med att planera sommarsemestern

Fyra av tio svenskar tillbringar normalt en del av sin sommarsemester utomlands, men i år ser svenskarnas planer inför sommarsemestern annorlunda ut.

YouGov har undersökt hur coronapandemin har påverkat svenskarnas semesterplaner inför sommaren och resultatet indikerar ett annorlunda resmönster detta år.

Vanligtvis är det fyra av tio (37 %) svenskar som brukar tillbringa en del av sin sommarsemester utomlands. I år ser dock svenskarnas semesterplaner annorlunda ut. Endast 8 % planerar att resa utomlands under sommarsemester. Det visar YouGovs undersökning.

null

Betydligt färre svenskar räknar också med att resa till en annan plats i Sverige. Vanligtvis reser nästan hälften (46 %) av svenskarna på sommarsemester i Sverige, medan endast två av tio (19 %) räknar med att göra det i år.

Var tredje svensk (33 %) räknar med att ha semester hemma i sin primära bostad, medan en tredjedel (34 %) svarar att de väntar och ser hur situationen med coronaviruset utvecklas.

Många svenskar har också avbokat den sommarsemester de hade planerat.

null

37 % har avbokat eller avbrutit sina planer på att resa i sommar. Bland dem har de flesta (26 %) avbrutit planer på att resa utomlands, medan 11 % har avbokat sin resa i Sverige. Var tionde svensk (9 %) överväger att ställa in sina planer för sommarsemestern.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 21–26 april 2020 har sammanlagt 1014 intervjuer genomförts med män och kvinnor i åldern 18+ via YouGov Sveriges internetpanel. Urvalet är representativt för kön, ålder och geografi.

Getty Images