Näin koronavirusepidemia on vaikuttanut suomalaisten kulutukseen
Koronaviruksella on ollut negatiivinen vaikutus erityisesti suomalaisten vaateostoksiin, osoittaa YouGovin COVID-19-seuranta. Vaatteiden sijaan suomalaiset ostavat enemmän ruokaa ja hygieniatuotteita.
YouGov julkisti maailmanlaajuisen koronaviruksen seurantatutkimuksen, joka tarkkailee muutoksia kuluttajien aikeissa, ostoskäyttäytymisessä ja elämäntavoissa viikkotasolla.
Valotamme muiden asioiden ohella sitä, missä määrin suomalaisten ostokset fyysisissä myymälöissä ja verkkokaupoissa ovat muuttuneet. Ei liene yllätys, että suurin pudotus on tapahtunut fyysisissä myymälöissä. Alla olevissa tuloksissa on yhdistetty 5 tutkimusviikon data (viikot 11-15).
Joka viides suomalainen (18 %) ilmoittaa käyttävänsä koronaviruksen takia vähemmän rahaa henkilökohtaisiin menoihin fyysisissä myymälöissä, mutta 9 % kuluttaa enemmän. YouGovin seuranta osoittaa myös, että suomalaisten kulutus on laskenut viikko viikolta, ja viikoilla 14 ja 15 suomalaisista 38 % käytti vähemmän rahaa henkilökohtaisiin menoihin.
Suomalaiset ovat käyttäneet vähemmän rahaa vaatteisiin (15 %) ja viihteeseen (esim. elokuvat ja pelit) (11 %), kun taas ruokaan on käytetty enemmän rahaa (17 %).
Monet suomalaiset ovat pyrkineet parantamaan henkilökohtaista hygieniaansa suojautuakseen koronavirukselta, ja ehkäpä juuri siksi hygieniatuotteiden kulutus on kasvanut suomalaisten keskuudessa. 18 % kulutti enemmän, kun taas 5 % kulutti vähemmän.
Suomalaisten ostosten teko verkossa ei ole muuttunut samoissa määrin kuin fyysisissä myymälöissä käyminen, mutta koronaviruksen vaikutukset näkyvät siinäkin. Yleisesti ottaen useammat suomalaiset ovat käyttäneet vähemmän rahaa henkilökohtaisiin menoihin (11 %) suhteessa heihin, jotka käyttävät rahaa enemmän (6 %).
Vaateala on kärsinyt myös verkossa. 10 % on ostanut vähemmän vaatteita verkossa, kun taas 2 % on ostanut enemmän. Viikon 15 aikana 21 % ilmoitti ostaneensa koronaviruksen takia verkossa vähemmän vaatteita.
Toisaalta 10 % suomalaisista on kuluttanut ruokaan enemmän rahaa, siinä missä 5 % on kuluttanut vähemmän. Erityisesti 30–39-vuotiaat ostavat enemmän ruokaa verkossa (15 %).
Tietoa tutkimuksesta
Tutkimus on osa YouGovin koronaviruksen seurantatutkimusta.
Internetpohjaiseen haastattelututkimukseen vastasi 1 453 suomalaisia. Vastaajat kuuluivat yli 18-vuotiaiden ikäryhmään (edustava otos maittain iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan). YouGov toteutti haastattelut 11.3.2020–12.4.2020.
YouGov julkisti taannoin maailmanlaajuisen koronaviruksen seurantatutkimuksen, joka tarkkailee muutoksia kuluttajien aikeissa, ostoskäyttäytymisessä ja elämäntavoissa viikkotasolla. Pyrkimyksenä on auttaa yritysten omistajia ja markkinastrategeja tekemään faktoihin perustuvia liiketoimintaratkaisuja.
Getty Images