Er Eurovision stadig en folkefest blandt danskerne?
Storslåede sceneshows og dramatiske kærlighedsballader… Den 18. maj 2019 finder den 64. Eurovision Song Contest sted, og for første gang vil det blive afholdt i Tel Aviv, Israel. YouGov har undersøgt europæernes holdninger til den internationale sangkonkurrence.
Danmark har en lang historie i Eurovision, og for mange trofaste seere i de danske hjem, er det en tradition at samles, når den europæiske sangkonkurrence bliver afholdt - og det tyder ikke på, at dette års Eurovision bliver en undtagelse.
1 ud af 3 danskere regner med at følge med, når konkurrencen løber af stablen, mens vores nordiske naboer forventes at have den største andel af seere sammenlignet med resten af Europa.
Eurovision i Danmark er på niveau med Tyskland, her ser hver tredje med (36%), mens Eurovision er mindst populært i Frankrig (26%) og Storbritannien (23%), hvor kun hver fjerde ser med.
Mange nordboere anser også den internationale sangkonkurrencen for at være en stor begivenhed i deres land.
Eurovision er størst i Sverige. Her mener mere end hver anden (56%), at Eurovision er en stor eller forholdsvis stor begivenhed. I Norge deler næsten hver anden nordmand (48%) samme opfattelse. I Danmark og Finland mener mere end 2 ud af 5 (43% i Danmark og 44% i Finland), at Eurovision er en stor eller forholdsvis stor begivenhed i deres land. Til sammenligning er det bare 22% i Frankrig, 23% i Storbritannien.
Hvorfor ser vi Eurovision?
1 ud af 6 danskere (15%) svarer, at årsagen, til at de ser Eurovision, er, at de kan lide musikken. 2 ud af 5 (19%) kan lide konkurrencen mellem landene, og 18% svarer, at de kan lide at se, hvordan andre landes deltagere performer i konkurrencen.
Den mest udbredte årsag til at se Eurovision i de danske stuer er dog, at venner/familie også ser det (21%). Det sociale aspekt og traditionerne spiller altså en vigtig rolle, når danskerne skal se Eurovision.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er baseret på interview med repræsentativt udvalgte personer i alderen 18+ år fra YouGov-panelet i perioden 8.-23. april 2019. Heraf 1693 i Storbritannien, 2051 i Tyskland, 1004 i Frankrig, 1004 i Danmark, 1006 i Sverige, 1007 i Finland og 1004 i Norge.
Picture: GettyImages