ICA och IKEA är i topp bland svenska kvinnor
March 6th, 2019, Tove Keldsen

ICA och IKEA är i topp bland svenska kvinnor

YouGov BrandIndex visar att ICA och IKEA är de varumärken som flest svenska kvinnor har ett positivt intryck av. Lidl är det varumärke som har haft den mest positiva utvecklingen under året.

ICA är det varumärke som flest svenska kvinnor har haft ett positivt intryck av det senaste året. Det visar en årssammanfattning av YouGov BrandIndex som daligen mäter cirka 300 varumärken. Andra varumärken som svenska kvinnor har en positiv inställning till är IKEA och betaltjänsten Swish som hamnar på andra respektive tredjeplats.

Varumärkena som svenska kvinnor gillar bäst

null

I topplistan ser vi fortsatt både större och mindre svenska varumärken inom dagligvaror som Yes, Wasabröd, Västerbottenost och Kungsörnen, som är ett nytt varumärke på topp-10-listan.

Google är också nytt på listan på en nionde plats.

Lidl har ökat mest i helhetsintryck

null

De varumärken som har haft den mest positiva utvecklingen under året återfinns inom flera olika kategorier som detaljhandel, dagligvaror och resor.

Lidl har haft ett bra år och toppar listan på varumärken som har förbättrats sin ställning mest under året när det gäller helhetsintryck bland kvinnor.

Uber har inte haft en helt problemfri entré på den svenska marknaden. 2016 var företaget tvunget att stänga ner Uber Pop 2016 efter att ett stort antal av tjänstens förare blivit dömda för olaglig taxitrafik. Uber har sedan dess haft succé med lanseringen av sin taxilicensierade Uber X-tjänst i Stockholm, Göteborg och Malmö. Uber har under det senaste året förbättrat sitt helhetsintryck bland kvinnor vilket innebär att det nå är fler som är positivt än negativt inställda till taxitjänsten.

Vilka är det som har ett positivt intryck av Uber?

YouGov har tittat närmare på gruppen som har ett positivt intryck av Uber bland kvinnor med hjälp av YouGovs segmenteringsverktyg Profiles*.

Uber

Det är i hög grad unga kvinnor i storstäder som har ett positivt intryck av Uber. Internet är deras huvudsakliga informationskanal och de är stora konsumenter av streamingtjänster så som Netflix, Spotify och YouTube. Ska man lyckas fånga deras intresse ska det ske online.

Se flera topplistor med varumärken här

Om YouGov Brandindex

YouGov Brandindex är ledande inom varumärkesundersökningar. I Sverige mäts 325 varumärken dagligen. Varje dag genomförs 160 intervjuer bland svenska allmänheten som ger sin uppfattning av olika varumärken.

Helhetsintryck-poängen tas fram genom att respondenterna får besvara frågor om vilka varumärken de har ett allmänt positivt intryck av och vilka de har ett allmänt negativt intryck av. Poängen är nettovärdet dvs. andelen av kvinnor som har ett allmänt positivt intryck, minus andelen som har ett allmänt negativt intryck av respektive varumärke under perioden 1 februari i 2018 till 31 januari 2019.

I listan med varumärken som ökar mest rankas de varumärken som ökar mest i helhetsintryck bland svenska kvinnor under perioden 1 februari 2018 till 31 januari 2019 jämfört med samma period år 2017-2018.

* Segmenteringsverktyget YouGov Profiles gör det möjligt att kartlägga och analysera delar av befolkningen.

www.yougov.se/find-solutions/brandindex

Image: Peter Gehrke, ICA