Generation X, Y og Z: Hvad brænder du for?
I den unge generation er der stor tro på, at mennesker og virksomheder skal have en holdning.
Er en brændende passion for enkeltsager i samfundsdebatten uforeneligt med jobbet som nyhedsjournalist eller embedsmand i statsadministrationen? Det spørgsmål rejste den kendte svenske redak- og debattør, Johan Hakelius, i hans weekend-klumme i svenske Expressen.
Han oplever nemlig selv, at når han søger nye journalister, så beskriver ansøgerne under 40 år typisk hvordan de vil forandre verden og alle de hjertensgode sager, som de brænder for. Næsten ingen forsøger sig med en nøjagtig og upartisk beskrivelse af verden. I denne generation findes der, ifølge Hakelius, ingen indsigt i, at aktivisme og god journalistik er to helt forskellige ting – og ofte hinandens direkte modsætninger.
Nu er både Johan Hakelius og undertegnede generation X’ere (født i tresserne), og det er vel vores pligt ind imellem at advare imod al nymodens pjat og stilfærdigt gøre opmærksom på, at alt faktisk var bedre i gamle dage! Argghh, stop dig selv, gamle mand, fornemmer jeg en læser vrisse, men Hakelius’ betragtninger ligger i hvert fald fint i tråd med den store undersøgelse af generation Y, som vi sidste år gennemførte i samarbejde med mediebureauet PHD.
Vi definerede generation Y som dem, som er for unge til at huske, at Danmark vandt EM i fodbold, men gamle nok til at have oplevet 9/11 – altså sådan cirka mellem 18 og 29 år gamle. Til præsentationen havde PHD logget nogle unges mobiltelefoner, og det var helt vildt at se, hvor mange sider på de sociale medier, som de kunne nå at besøge allerede inden de havde svunget det første ben ud af sengen.
De unge mener da også i større grad end vi ældre, at de sociale medier har mere indflydelse på den politiske dagsorden end de gamle medier. Ligeledes har de en større tro på, at privatpersoner som du og jeg har indflydelse på samfundets udvikling.
Ligeledes har de en forventning om, at deres position på arbejdsmarkedet vil ændre sig til i langt højere grad at være baseret på hyppige jobskift og freelancearbejde end faste jobs. Og fra andre undersøgelser ved vi, at et stort flertal blandt de unge forventer, at virksomhederne skal vise socialt ansvar og tage stilling i samfundsdebatten. Varemærker skal simpelthen have en holdning!
Så når Hakelius dykker ned i gamle arkiver for at genoplive de tider, hvor journalister rent faktisk ville fortælle historier som ikke nødvendigvis handlede om dem selv eller deres meninger, så kæmper han lidt imod tidsånden. Det er dog min fornemmelse, at udfordringen med holdningsbåren journalistik er større i Sverige end i Danmark – endnu?
Nu brænder jeg så for en undersøgelse af den endnu yngre generation Z. Det siges, at de på mange måder ligner generation Y - bare på stereoider!