Sveriges mest rekommenderade varumärken
December 14th, 2016, Tove Keldsen

Sveriges mest rekommenderade varumärken

Listan över Sveriges mest rekommenderade varumärken räknar upp flera däckproducenter och bilmärken. Nokian är det varumärket som har flest ambassadörer, d.v.s. som rekommenderar varumärket.

YouGov BrandIndex har tittat närmare på vilka verksamheter och varumärken som är bra på att skapa ambassadörer, alltså nöjda kunder som rekommenderar dem och deras varumärke. Därför lanserar YouGov BrandIndex nu Brand Advocacy Rankings 2016.

Sveriges mest rekommenderade varumärken

RankingBrandScore

1

Nokian

70,2

2

Michelin

68,7

3

Avanza

60,4

4

Continental

58,3

5

Volvo

58,0

6

Västerbottensost

57,3

7

Goodyear

56,5

8

Toyota

56,2

9

Apple

55,6

10

BMW

53,6

Brand advocacy-poängen tas fram genom att respondenter tillfrågas: Vilka av följande företag/varumärken skulle du kunna REKOMMENDERA till andra? Och vilka skulle du rekommendera vänner, familj eller kollegor att UNDVIKA? En NetScore räknas sedan fram med positiva svar minus negativa svar på varje varumärke/företag.

I Sverige toppar Nokian rankingen tätt följt av ännu en däckproducent, nämligen Michelin. Ytterligare två däckproducenter har fått en plats i topp-10, nämligen Continental och Goodyear. Bilbranschen är generellt sett duktiga på att skapa ambassadörer och Brand Advocacy Rankings 2016 rymmer således också tre bilmärken, nämligen Volvo på plats 5, Toyota på plats 8 och BMW på tionde plats.

Avanza som intar plats 3 med en poäng på 60,4 är den enda banken som har lyckats med att komma på topp-10 över de mest rekommenderade varumärkena.

Slutligen, svenska Västerbottensost, som också var bland de varumärken som det talades mest positivt om under första halvan av 2016 enligt YouGov BrandIndex kom med på listan, högre upp än stora varumärken så som Goodyear, Toyota, Apple och BMW.

Om YouGov BrandIndex

I YouGov BrandIndex mäts 280 svenska varumärken dagligen. Varje dag genomförs 160 intervjuer bland allmänheten i Sverige som ger sin uppfattning av olika varumärken.

Data för undersökningen är ett samlat genomsnitt för samtliga intervjuer som gjorts på kunder till respektive varumärken/företag under perioden 1 November 2015 – 31 Oktober 2016. YouGov har endast räknat in varumärken som har uppnått ett minimum på 500 intervjuer under perioden.