August 17th, 2016, Tove Keldsen

Volvo på Buzz-toppen i Sverige

null

YouGov BrandIndex delårsranking 2016: Bland de varumärken som det pratades mest positivt om i Sverige ligger Volvo fortsatt på en klar förstaplats. Men delårsrankingen bjuder på överraskningar i topp 10.

YouGov BrandIndex har undersökt, vilka varumärken det pratades mest positivt om under första halvåret av 2016 jämfört med samma period 2015, alltså varumärkets Buzz.

I YouGov BrandIndex mäts 280 svenska varumärken dagligen. Varje dag genomförs 160 intervjuer bland allmänheten i Sverige som ger sin uppfattning av olika varumärken. En av parametrarna som mäts, Buzz visar vilka varumärken det har hörts mest positivt om.

Volvo är fortsatt obestridda i topp, ICA och IKEA hamnar på andra resp. tredjeplats. Volkswagens mjukvaruskandal rörande dieselutsläpp gav dem massiv negativ press sista kvartalet 2015 och både Volkswagen och BMW har trillat ut från topp 10. Det samma gäller Tech-giganterna Apple och Google medan de svenska varumärkena Västerbottensost, Yes, Marabou och Systembolaget har tillkommit.

Topplaceringarna i den svenska delårsranking 2016

De varumärken det har hörts mest positivt om i alla kategorier

Buzz-poängen tas fram genom att respondenterna får besvara frågor om de har hört något positivt eller negativt om ett varumärke under de senaste två veckorna i reklam, i nyheterna eller av vänner och familj. Buzz-poängen är nettovärdet av andelen som hört något positivt minus andelen som hört något negativt.

Norwegian har ökat mest i Buzz

De varumärken som har ökat mest i alla kategorier

I listan med varumärken som ökar mest rankas de varumärken som allmänheten har hört mest positivt om mellan januari och juni 2016 jämfört med samma period 2015.

Norwegians strejk i början av 2015 och den negativa mediebevakningen kring strejken hade en negativ effekt på allmänhetens inställning till varumärket. Men sedan dess har Norwegian ökat sin Buzz väsentligt med 19,0 poäng från -11,1 till 7,9

I toppen av listan med de mest markanta ökningarna i Buzz för det första halvåret 2016 finner vi tre andra resebolag, nämligen Ryanair, SJ och Lufthansa som alla har varit väsentligt bättre omtalade 2016 än samma period förra året.

Image: Volvo