Verdens mest beundrede personer 2015: Angelina Jolie og Bill Gates
Filantroper er globalt mer beundret enn toppledere som Barack Obama og dronning Elizabeth II ifølge en YouGov-undersøkelse med 25 000 deltakere i 23 land.
Den ene ble berømt som medgrunnlegger av det største programvareselskapet i verden. Den andre skapte seg et navn som filmstjerne i Hollywood. Denne store undersøkelsen til YouGov viser at Bill Gates er den mest beundrede mannen og Angelina Jolie den mest beundrede kvinnen i verden.
Siden han trakk seg tilbake som styreleder i Microsoft, har Gates donert flere milliarder dollar av sin personlige formue til formål som å gi folk muligheter for utdanning og å utrydde ekstrem fattigdom i verden, først og fremst gjennom en stiftelse han grunnla sammen med sin kone Melinda Gates. Jolie, som tidligere var en av de best betalte skuespillerne i Hollywood, har også gjort seg bemerket som initiativtaker i humanitære saker, blant annet som spesialutsending for FNs høykommisjonær for flyktninger.
Lenger nede på listen finner vi en blanding av verdens ledere, idrettsfolk og andre kjendiser.
President Barack Obama fra USA kommer som nr. 2, men presidenten i Kina, Xi Jinping, følger hakk i hæl. Xi har massiv oppslutning på hjemmebane som leder av verdens mest folkerike land. Han er høyt på listen bare i Kina – mens Obama kommer inn på topp 10-listen i nesten alle land. Dette er likevel et tegn på den økende betydningen til det rasktvoksende landet på den globale arenaen.
Blant kvinnene kommer den pakistanske talspersonen for jenters rett til utdanning, Malala Yousafzai, på andreplass. I fjor ble 17-åringen den yngste nobelpristakeren i historien (hun fikk fredsprisen). USAs tidligere utenriksminister Hillary Clinton kommer på tredjeplass – hyggelige nyheter for en som etter sigende er interessert i å bli den neste lederen i den frie verden. Storbritannias dronning Elizabeth II, verdens lengst regjerende monark, er nr. 4.
Naturligvis er det ikke bare filantroper og verdens ledere som blir beundret. Den populære Hong Kong-skuespilleren Jackie Chan skåret høyt over hele Asia, nok til å gjøre ham til den fjerde mest beundrede mannen i verden – slik at han til og med slo Narendra Modi, Indias nyvalgte statsminister. Fysikeren Stephen Hawking, som det nylig ble laget en Oscar-nominert film om, kommer som nr. 7 på listen. Fotballspilleren David Beckham er nr. 9, likt med milliardær og investor Warren Buffet, og rett foran Russlands president Vladimir Putin og pave Frans.
Kjendisstatus er også en mektig kilde til beundring på kvinnenes topp 20-liste. Sangeren Celine Dion og skuespilleren Julia Roberts er høyere på listen enn politikeren Aung San Suu Kyi fra Myanmar og forbundskansler Angela Merkel i Tyskland. Topp 20-listen inneholder også navn som Julia Roberts (9), Taylor Swift (12) og Beyoncé Knowles (17).
Norge
Danmark
Sverige
Finland
SLIK GJORDE VI DET
I desember innhentet YouGov nominasjoner (helt uten kriterier) fra paneldeltakere i 34 land. De fikk følgende spørsmål: “Tenk på nålevende personer i hele verden. Hvilken person [mann eller kvinne] beundrer du mest?” Disse nominasjonene ble så brukt til å sette opp en liste på de 25 mennene og 25 kvinnene som fikk flest stemmer, og som ble nominert i minst to land. Fem populære lokale personer ble tatt med på listene for enkeltland.
I januar var det ny avstemning i 23 av de 34 landene i form av representative* undersøkelser. Denne gangen fikk respondentene to spørsmål: “Hvem er du en sann beundrer av?”, der de kunne velge flere navn, og: “Hvem beundrer du MEST?”, der de bare kunne velge ett navn Disse to tallene ble så slått sammen til skåren (som ble vist til høyre for hvert navn over). Ved å stille respondentene disse to spørsmålene forstår vi både bredden (dvs. global spredning) og intensiteten i støtten til en person, som vi begge anser som viktige mål.
Til sammen hadde vi avstemning i land som har nesten to tredjedeler av verdens befolkning. Imidlertid var noen deler av verden bedre representert enn andre slik at vi vektet opp enkelte land i den endelige skåren, mens vi vektet ned andre land slik at den globale skåren skulle gjenspeile den følelsesmessige nedbrytningen i verden totalt på en mer nøyaktig måte.
*Alle undersøkelsene ble foretatt via Internett, og i mange av landene er det så lav Iternett-dekning at avstemningen bare kan hevdes å være representativ for dem som har tilgang til Internett. Landene der bare Internett-populasjonen ble undersøkt, var Kina, India, Indonesia, Pakistan, Nigeria, Egypt, Thailand, Saudi-Arabia, Malaysia, Australia, Forente arabiske emirater, Hong Kong og Singapore. I de andre landene kan undersøkelsene anses som representative for hele det enkelte landet.