Maailman ihailluimmat vuonna 2015: Angelina Jolie ja Bill Gates
Humanitaarisia vaikuttajia ihaillaan maailmalla enemmän kuin Barack Obaman ja kuningatar Elizabeth II:n kaltaisia vallanpitäjiä, osoittaa YouGovin 23 maata ja 25 000 vastaajaa kattanut tutkimus.
Toinen saavutti maineensa maailman suurimman ohjelmistoyrityksen perustajana, toinen Hollywoodin supertähtenä. YouGovin laaja tutkimus paljastaa, että Bill Gates ja Angelina Jolie ovat maailman ihailluimmat mies ja nainen.
Vetäydyttyään toimestaan Microsoftin hallituksen puheenjohtajana Gates on lahjoittanut omaisuudestaan miljardeja dollareita eri hyväntekeväisyyskohteisiin mm. koulutusmahdollisuuksien lisäämiseksi ja äärimmäisen köyhyyden poistamiseksi maailmasta, pääasiassa vaimonsa Melinda Gatesin kanssa perustamansa järjestön välityksellä. Jolie, joka on aiemmin luonut uransa yhtenä Hollywoodin parhaiten palkatuista näyttelijöistä, on kerännyt mainetta myös tukemalla humanitaarista työtä. Hän on toiminut mm. YK:n pakolaisjärjestön hyvän tahdon lähettiläänä.
Listan muilta sijoilta löytyy vallanpitäjiä, urheilusankareita ja muita julkisuuden henkilöitä.
Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama sijoittui toiseksi, mutta Kiinan presidentti Xi Jinping ei jäänyt kauas jälkeen. Xi johtaa yhtä maailman runsasväkisimmistä maista, ja hänellä on kotimaassaan valtava kannattajajoukko. Xi saavuttaa korkean sijan ainoastaan Kiinassa, kun taas Obama pääsee lähes joka maassa kärkikymmenikköön, mutta Xin menestys heijastelee silti nopeasti kasvavan Kiinan arvovallan nousua maailmanlaajuisella näyttämöllä.
Naisten joukossa toiseksi sijoittuu koulutuksen puolesta puhuva pakistanilainen aktivisti Malala Yousafzai. 17-vuotiaasta Yousafzaista tuli viime vuonna kaikkien aikojen nuorin Nobelin palkinnon vastaanottaja (hän sai rauhanpalkinnon). Yhdysvaltojen entinen ulkoministeri Hilary Clinton sijoittui kolmanneksi – tervetullut uutinen naiselle, joka on kertoman mukaan kiinnostunut pyrkimään vapaan maailman seuraavaksi johtajaksi. Britannian kuningatar Elizabeth II, maailman pisimpään hallinnut kuninkaallinen, sijoittui neljänneksi.
Ihailua saavat toki osakseen muutkin kuin valtionpäämiehet ja humanitaariset vaikuttajat. Suosittu hongkongilainen näyttelijä Jackie Chan sai paljon ääniä kaikkialta Aasiasta, ja on niiden turvin maailman neljänneksi ihailluin mies. Hän ohittaa näin suosiossa jopa Narendra Modin, Intian hiljattain valitun pääministerin. Fyysikko Stephen Hawking, josta on juuri valmistunut Oscar-ehdokkuuksia kerännyt elämänkertaelokuva, sijoittui seitsemänneksi. Jalkapalloilija David Beckham sijoittui yhdessä miljardööri Warren Buffetin kanssa tasatuloksella yhdeksänneksi, täpärästi Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja paavi Franciscuksen edelle.
Kuuluisuus tuo mukanaan paljon ihailua myös 20 suosituimman naisen joukossa. Laulaja Céline Dion ja näyttelijä Julia Roberts sijoittuivat listalla korkeammalle kuin myanmarilainen poliitikko Aung San Suu Kyi ja Saksan liittokansleri Angela Merkel. Kahdenkymmenen suosituimman joukossa ovat myös Julia Roberts (9), Taylor Swift (12) ja Beyoncé Knowles (17).
Suomi
Tanska
Ruotsi
Norja
KUINKA TUTKIMUS TOTEUTETTIIN
YouGov keräsi joulukuussa avoimilla kysymyksillä ehdotuksia panelisteilta 34 maasta. Kysymys oli kaikessa yksinkertaisuudessaan: “Jos ajattelet tällä hetkellä elossa olevia ihmisiä koko maailmassa, ketä [naista tai miestä] ihailet eniten?”. Näistä ehdotuksista kerättiin listat 25 miehestä ja 25 naisesta, jotka saivat eniten ääniä ja joita äänestettiin vähintään kahdessa maassa. Eri maiden listoihin lisättiin myös 5 merkittävää paikallista henkilöä.
Tammikuussa 23 maata 34:stä osallistui uudelleen edustaviin* kyselyihin, joissa osallistujilta kysyttiin kaksi kysymystä: “ketä todella ihailet?”, johon saattoi antaa useita vastauksia, sekä “ketä ihailet ENITEN?”, jossa vastauksia saattoi antaa vain yhden. Näistä kahdesta luvusta muodostettiin lopulliset pisteet (jotka näkyvät yllä jokaisen nimen oikealla puolella).
Esitettyämme edellä mainitut kysymykset saimme käsityksen sekä jokaisen henkilön suosion laajuudesta (tunnettavuudesta maailmalla) sekä kannatuksen intensiteetistä, jotka ovat mielestämme molemmat tärkeitä tekijöitä.
Kaiken kaikkiaan kysely toteutettiin maissa, jotka yhdessä muodostavat lähes kaksi kolmannesta maailman väkiluvusta. Jotkut maantieteelliset alueet olivat kuitenkin paremmin edustettuina kuin toiset, joten kokonaispisteitä laskettaessa painotimme joidenkin maiden osuutta ja pienensimme toisten painoarvoa, jotta maailmanlaajuiset pisteet tarjoaisivat tarkemman käsityksen koko maailman mielipiteistä.
*Kaikki kyselyt toteutettiin verkossa, mutta joissain maissa Internetin käyttö on niin vähäistä, että otannan voi sanoa edustavan ainoastaan verkkoa käyttävän kansanosan näkemyksiä. Maat, joiden osalta kysely koskee vain verkkoa käyttävää kansanosaa olivat Kiina, Intia, Pakistan, Nigeria, Egypti, Thaimaa, Saudi-Arabia, Malesia, Australia, Arabiemiraatit, Hong Kong ja Singapore. Muissa maissa kyselyiden voi katsoa edustavan koko väestöä.