De här ingredienserna oroar nordiska konsumenter
May 9th, 2022, Tove Keldsen

De här ingredienserna oroar nordiska konsumenter

Majoriteten av de nordiska konsumenterna är oroliga för vissa ingredienser och tillsatser i de livsmedel de köper.

YouGov har publicerat sin årliga Food & Health-rapport, som under 15 år har mätt nordiska konsumenters inställning till mat, klimat och hälsa. Rapporten visar bland annat att 3 av 5 konsumenter i Norden oroar sig över olika ingredienser i de livsmedel de köper och äter. Det är framför allt svenskar och finnar som oroar sig (66 %). I Norge är andelen något lägre, med 57 %, och betydligt lägre i Danmark, med 49 %.

Det finns också regionala skillnader när det gäller vilka ingredienser vi är mest oroade över.

null

Palmolja är det som oroar mest i Sverige, Finland och Norge och den finns även med bland topp 5 i Danmark. En fjärdedel av konsumenterna i Norden är oroliga för att köpa produkter med palmolja. Det hänger samman med ökad klimatmedvetenhet och ett ökat fokus på att skydda regnskogar och att motverka skogsskövling.

Genmodifierade ingredienser och antibiotika återkommer också på topp 5-listorna i de nordiska länderna. Svenskarna och finnarna oroar sig i större utsträckning för artificiella sötningsmedel än norrmän och danskar. Norrmän oroar sig däremot i större utsträckning över socker.

Danskarna är generellt betydligt mindre oroade över vissa livsmedel och ingredienser jämfört med sina nordiska grannar.

Läs mer om rapporten här

Om Food & Health 2022

- Nordiska konsumenters uppfattning om mat, klimat och hälsa

YouGov har i 15 år undersökt nordiska konsumenters inställning till mat, klimat och hälsa.

Food & Health 2022 baseras på 4000 intervjuer med män och kvinnor i åldern 18 år och äldre från YouGov-panelen i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Urvalet är representativt för varje lands befolkningen vad gäller kön, ålder och region. 1000 intervjuer genomförs i varje land.

Undersökningen är genomförd mellan den 11 och 25 mars 2022.