International undersøgelse: Indkøbsvaner under coronakrisen

International undersøgelse: Indkøbsvaner under coronakrisen

Tove Keldsen - May 28th, 2021

YouGovs seneste whitepaper ‘International Omni-Channel Retail Report 2021: Shopping in the pandemic and the implications for the future’ undersøger, hvordan coronakrisen har påvirket detailhandel og shoppingvaner verden over.

YouGovs International Omni-Channel Retail Report 2021: Shopping in the pandemic and the implications for the future er en dybdegående analyse af forbrugeres shoppingvaner på tværs af 17 globale markeder. Whitepaperet er baseret på mere end 19.000 interview og undersøger ud fra en bred række parametre shoppingvaner og -adfærd under COVID-19-krisen verden over.

Rapporten viser, at der er store regionale forskelle på, i hvor høj grad forbrugerne har benyttet sig af hhv. online eller fysisk shopping – eksempelvis har danskerne skruet en del mere ned for den fysiske shopping end eksempelvis svenskerne.

Forbrugerne har en tendens til at købe de mest essentielle varer som madvarer, medicin og personlig pleje i fysiske butikker (78% vs. 57% online), mens ikke-væsentlige varer som tøj, smykker og underholdning oftere købes online (72% vs. 57% i fysiske butikker).

Undersøgelsen viser desuden, at kvinder generelt handler mere online end mænd – og særligt, hvad angår køb af personlig pleje (41% mod 25%), kosmetik (27% mod 12%) og tøj (49% mod 35%).

Til gengæld er mænd mere tilbøjelige til at købe varer som videospil (14% mod 7%), elektroniske genstande til hjemmet (14% mod 8%) og mobiltelefoner online (16% mod 11%).

Pandemiens indflydelse

Pandemiens indflydelse på detailhandlen ses tydeligst på forbruget af ikke-essentielle varer.

null

Onlineforbruget af ikke-essentielle varer er nemlig størst i de nationer, der har haft de strengeste sociale begrænsninger, såsom Storbritannien (79% mod 36% fysisk) og Tyskland (74% mod 46% fysisk).

Omvendt har det fysiske forbrug af disse varer været størst i lande med mildere restriktioner såsom Australien (71% mod 66% online) og De Forenede Arabiske Emirater (68% mod 65% online).

I Danmark har online-forbruget (72%) i høj grad oversteget det fysiske forbrug (39%), mens forbruget i Sverige, hvor nedlukningen ikke har været lige så omfattende, ligger mere lige (69% online mod 54% fysisk).

null

På trods af at meget shopping er foregået online under pandemien, foretrækker mange kunder dog stadig at handle fysisk.

Den hyppigste årsag hertil er den fysiske oplevelse af et produkt (62%), efterfulgt af evnen til at prøve ting i butikken (53%) og købshastighed (45%).

Den største nuværende udfordring for den fysiske detailhandel er ikke så overraskende kravet om social afstand (35%) – en barriere, der dog forventes at aftage efter pandemien. Andre faktorer, der afholder forbrugerne fra den fysiske shopping, er manglende tilbud/rabatter (31%), ulejligheden ved at besøge en fysisk butik (30%) og produktudvalg (27%).

Download whitepaper

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er baseret på data fra YouGov Profiles og YouGov Custom Research og er foretaget mellem 11. januar og 22. februar 2021. Alt i alt gennemførte vi 19.188 interview på tværs af 17 markeder med udvalgte personer i alderen 18+ år fra YouGov panelet.

Alle undersøgelser blev foretaget online, og i nogle af landene er internettets udbredelse begrænset til, at man kan sige, at eksemplerne kun repræsenterer den del af befolkningen, der er online. Lande og områder, hvor dette gælder, er Kina (inklusive Hong Kong) og Indonesien. For Indien og Mexico er data begrænset til at repræsentere den urbane del af befolkningen.