YouGov belyser alkoholforbruget i otte europæiske lande
October 11th, 2018, Tove Keldsen

YouGov belyser alkoholforbruget i otte europæiske lande

En ny europæisk YouGov-undersøgelse belyser europæernes holdninger, adfærd og motivation i forbindelse med at drikke alkohol.

Undersøgelsen er udført i Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Italien, Norge, Spanien og Sverige.

Ifølge undersøgelsen indtager spanierne oftest alkohol. 13% af spanierne drikker dagligt, og kun 12% drikker alkohol mindre end én gang om måneden. Italien og Frankrig kommer ind på andenpladsen med en ud af ti voksne (11%), der drikker alkohol dagligt. I den anden ende af spektret drikker kun 2% af finner, nordmænd og svenskere alkohol dagligt, og en stor del (22-24%) drikker det mindre end én gang om måneden. Mens afvigelserne formentlig delvist skyldes prisen på alkohol (alkohol er dyrt i de skandinaviske lande sammenlignet med de andre lande), kan de også tillægges forskellig opfattelse af alkohol i relation til sundhed og velbefindende. I Spanien mener mere end halvdelen (52%), at der er potentielle helbredsfordele forbundet med alkoholindtag. I undersøgelsens øvrige lande er der enighed om, at dette ikke er tilfældet.

null

Smag varierer, men øl er populært over alt

Øl er den mest populære alkoholiske drik i alle otte lande. I Danmark, Finland, Norge, Sverige og Spanien er vin den næstmest populære alkoholiske drik, mens cocktails indtager andenpladsen i Frankrig og Tyskland. I Italien er mousserende vin eller prosecco den næstmest foretrukne drink.

Størstedelen af franskmænd, tyskere, italienere og nordmænd drikker alkohol for at fejre særlige begivenheder. Modsat er smagen hovedårsagen til at drikke alkohol i Danmark, Spanien og Sverige. Med undtagelse af Spanien, foretrækker befolkningerne i de øvrige lande, at drikke alkohol inden for hjemmets fire vægge. Spanierne drikker derimod hovedsageligt alkohol på bar (43%).

Adfærd forbundet med fuldskab varierer også i de forskellige lande: I Tyskland har en ud af fire (24%) mere end én gang været i slagsmål, mens de var fulde. Næsten en tredjedel af svenskerne (30%) indrømmer at have haft sex flere gange, kun fordi de var fulde. I Danmark har to ud af tre (65%) mere end én gang kastet op efter at have drukket for meget alkohol.

Om undersøgelsen

Data er baseret på nationale repræsentative undersøgelser med i alt 8.190 mennesker i Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Italien, Norge, Spanien og Sverige udført af YouGov Omnibus i september 2018.