Så semestrar vi i Sverige
June 7th, 2018, Tove Keldsen

Så semestrar vi i Sverige

Det svenska sommarvädret blev en besvikelse förra året och det är kanske därför som var tredje planerar att resa bort i sommar – åtminstone såg svenskarnas semesterplaner ut så när vi ställde frågan i början av maj.

Hälften (51 %) av svenskarna planerar att resa på semester i sommar och många av dem kommer att åka utomlands – kanske mot bakgrund av förra årets blöta sommar.

null

29 % kommer att resa på semester utomlands och 22 % planerar att resa på semester i Sverige. Det är framför allt familjer med barn mellan 0–6 år som planerar att resa på semester i Sverige (37 %). Var femte har ännu inga planer (21 %) eller vet inte vad de ska göra under sommarsemestern (4 %) och kanske kan det varma sommarvädret övertyga dem om att en semester i Sverige är rätt val.

Sverige är för övrigt ett av de länder i Europa som har längst sommarsemester. Se hela den europeiska undersökningen här.

Vilken typ av semester planerar svenskarna?​​

null

Var tredje (34 %) som planerar att resa på sommarsemester kommer att åka på strand-/badsemester. Var fjärde (25 %) kommer att använda sommarsemestern för att besöka familj och vänner. Storstadssemester (16 %) samt camping (10 %) är också populära semesterformer i sommar.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 2- 7 maj 2018 har sammanlagt 1024 intervjuer genomförts med män och kvinnor i åldern 18+ via YouGov Sveriges internetpanel. Urvalet är representativt för kön, ålder och geografi.

Photo by Raphaël Biscald