Svenskarna föredrar Tinder för att svajpa fram dejter
May 1st, 2018, Tove Keldsen

Svenskarna föredrar Tinder för att svajpa fram dejter

1 av 3 har provat en dejtingtjänst på internet eller i en app och svenskarna sviker svenska dejtingtjänster till fördel för Tinder.

Svenskarna tycker om nätdejting. 34 % har använt en dejtingtjänst på internet eller i en app. Bland personer som är mellan 18–39 år är siffran 49 procent.

null

Danskarna är mer entusiastiska när det gäller nätdejting. Där har 38 % använt en dejtingtjänst på internet eller i en app.

Dejtingtjänster som svenskarna föredrar

null

Svenska Mötesplatsen befinner sig i hård konkurrens om de svenskar som söker kärleken och tappar (framför allt ungdomarna) till Tinder.

Var tionde svensk har vid något tillfälle i livet använt Mötesplatsen och det är framför allt de över 40 år som har letat efter kärleken där. Tinder är däremot ungdomarnas favorit och har på bara några år lyckats positionera sig på marknaden för dejtingtjänster i Sverige. På frågan om vilka dejtingtjänster svenskarna har använt under de senaste 6 månaderna så ligger Tinder i topp. 7 % av svenskarna har svajpat potentiella dejter på Tinder. Som jämförelse har endast 3 % använt Badoo och 2 % Mötesplatsen.

Inget pinsamt med nätdejting

null

Nätdejting är idag socialt accepterat och majoriteten av svenskarna – 76 % – skulle heller inte tycka det vore pinsamt att medge att de träffat någon via en dejtingtjänst. 14 % skulle dock tycka det vore pinsamt och det är framför allt ungdomar mellan 18–29 år: 24 % av 18–29-åringarna jämfört med 12 % i den övriga befolkningen.

Svenskarna är mer frigjorda när det gäller nätdejting än sina nordiska grannar. I de övriga nordiska länderna skulle var fjärde (DK 23 %, FI 26 %, NO 25 %) tycka att det vore pinsamt att medge att de träffat någon via en dejtingtjänst.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 14- 17 mars 2018 har sammanlagt 1014 intervjuer genomförts med män och kvinnor i åldern 18+ via YouGov Sveriges internetpanel. Urvalet är representativt för kön, ålder och geografi.

Photo by Jack Finnigan