Angelina Jolie ja Bill Gates ovat maailman ihailluimmat ihmiset vuonna 2018
April 12th, 2018, Tove Keldsen

Angelina Jolie ja Bill Gates ovat maailman ihailluimmat ihmiset vuonna 2018

YouGovin tutkimus osoittaa, että Suomen eniten ihailema mies on Barack Obama, kun taas suomalainen maailmanmestari Kaisa Mäkäräinen on ihailluin nainen.

Bill Gates ja Angelina Jolie ovat jälleen kerran maailman ihailluimmat mies ja nainen YouGovin tutkimuksessa, jossa selvitettiin keitä julkisuuden henkilöitä ihmiset kautta maailman ihailevat.

Teknologian edelläkävijä ja filantrooppi Gates on ollut listan kärjessä joka kerran, kun YouGov on suorittanut kyselyn, ja Jolie puolestaan on päässyt ykkössijalle kaikissa kolmessa vuoden 2015 jälkeen järjestetyssä kyselyssä, jossa on ollut erilliset kategoriat miehille ja naisille.

Tänä vuonna tutkimusta laajennettiin koskemaan 35 eri maan – useamman kuin koskaan ennen – kansalaisten näkemyksiä, minkä johdosta YouGov haastatteli listan kokoamiseksi yli 37 000 ihmistä.

null

Naisten listan kahdenkymmenen kärki on täynnä viihdetaiteilijoita. 14 naista kaikkein ihailluimpien joukosta on näyttelijöitä, laulajia tai TV-juontajia (joskin osa, kuten Emma Watson ja Angelina Jolie tunnetaan myös humanitäärisestä työstään). Erotuksena tähän kaikkein ihailluimpien miesten lista pitää sisällään enemmän politiikan tai urheilutaustojensa kautta tunnettuja ihmisiä.

Yhdysvaltojen entinen presidenttipari Barack ja Michelle Obama yltävät molemmat listojensa kakkossijoille, mikä merkitsee kolmen sijan nousua Michellelle, mutta ei muutosta Barackille. Yhdysvaltojen 44. presidentti asettuu 15 sijaa korkeammalle kuin hänen tilalleen virkaan astunut mies – Donald Trump on kuitenkin noussut yhden sijan ylemmäs edellisen tutkimuksen jälkeen. Yhdysvaltojen edellinen presidentti sijoittuu itse asiassa nykyistä viranhaltijaa korkeammalle kaikissa kyselyn maissa, paitsi yhdessä: Venäjällä.​

null

* Kuvaajassa ei huomioida paikallisia henkilöitä, vaan ainoastaan 20 maailmanlaajuisesti kyselyssä mukana ollutta henkilöä.

Tulokset on laskettu kahden kysymyksen vastausten perusteella – ihaileeko vastaaja henkilöä lainkaan, ja onko hän vastaajan eniten ihailema henkilö. Maailmanlaajuisessa yhteenvedossa jokaisen maan tulokset on myös painotettu maan väestömäärän perusteella. (Täsmälliset metodit on listattu huomautuksia toimittajille -osiossa.)

Suomen ihailluin henkilö

null

*Kysely suoritettiin ennen Stephen Hawkingin kuolemaa.

Suomalaisten eniten ihailema mies on Barack Obama, kun taas Bill Gates joutuu tyytymään 9. sijaan. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on Suomessa toisiksi ihailluin mies, ja Dalai Lama kolmas.

Suomalainen maailmanmestari ja kolminkertainen ampumahiihdon maailmancupin voittaja Kaisa Mäkäräinen on Suomen ihailluin nainen. Toinen sija menee Michelle Obamalle, ja kolmantena on Aira Samulin.

Paikalliset henkilöt ja tutkimusmenetelmät kokonaisuudessaan

YouGov keräsi joulukuussa avoimia ehdotuksia 35 maan panelisteilta, joilta kysyttiin yksinkertaisesti: ”Kun ajatellaan maailman tällä hetkellä elossa olevia ihmisiä, ketä [miestä tai naista] ihailet eniten?” Ehdotusten perusteella koottiin eniten ehdotettujen ja vähintään neljässä maassa nimettyjen 20 miehen ja 20 naisen listat. Yksittäisten maiden listoille lisättiin myös 10 suosittua paikallista henkilöä.

Alkuvuodesta hyödynsimme näitä listoja jokaisen 35 maan kyselyissä, joissa kysyimme kaksi kysymystä: ”ketä todella ihailet?”, jossa vastaajat voivat tehdä useita valintoja, ja ”ketä ihailet ENITEN?”, jossa valintoja voi tehdä vain yhden. Nämä kaksi lukua yhdistettiin ihailun osuutta mittaavaksi prosenttiluvuksi. Kysymällä vastaajilta kaksi kysymystä kykenemme ymmärtämään sekä eri henkilöiden kannatuksen laajuuden (ts. maailmanlaajuisen kattavuuden) että kannatuksen suuruuden.

Kaiken kaikkiaan kysely toteutettiin maissa, jotka yhdessä kattavat yli kaksi kolmasosaa maailman väestöstä. Tietyt maantieteelliset alueet olivat kuitenkin edustettuina paremmin kuin toiset, joten kokonaispisteitä laskettaessa painotimme joidenkin maiden osuutta ja vähensimme toisten painoarvoa, jotta maailmanlaajuiset pisteet kuvastaisivat koko maailman mielipiteiden jakautumista tarkemmin.

*Kaikki kyselyt suoritettiin verkossa, mutta monissa maissa Internetin käyttöaste on niin vähäinen, että otannan voi sanoa kuvastavan ainoastaan verkkoa käyttävän kansanosan mielipiteitä. Maat, joissa verkkoa käyttää alle 60 % koko väestöstä ovat Brasilia, Kiina, Egypti, Intia, Indonesia, Meksiko, Marokko, Pakistan, Filippiinit, Etelä-Afrikka, Thaimaa ja Vietnam.