3 av 5 firar Mors dag
May 26th, 2017, Tove Keldsen

3 av 5 firar Mors dag

Mamma är bäst i världen och därför ska hon enligt traditionen firas den sista söndagen i maj, vilket en majoritet av svenskarna gör. En undersökning från YouGov visar att 3 av 5 firar sin mamma eller blir firade på Mors dag.

Mors dag är en amerikansk tradition som firades för första gången 1919 i Sverige. Sedan dess har traditionen blivit större och i år förväntar sig 3 av 5 att antingen fira sin mamma eller att själva bli firade.

null

Vi firar vår mamma med presenter och blommor

Hälften av oss som firar vår mamma ger henne en present. 39 procent köper en bukett blommor till sin mamma, medan 15 procent går ut och äter tillsammans. Enligt 72 procent av svenskarna är det tanken bakom presenten som är viktigast för oss när vi bestämmer vilken present som vår mamma ska få.

null

De som inte firar Mors dag förklarar det framför allt med att det är för kommersiellt (23 procent). Vid sidan av detta är de främsta skälen till att inte fira Mors dag att man inte har barn eller någon att fira. 19 procent anser att det inte borde behöva vara en speciell dag, medan 16 procent anser att det är onödigt.

8 procent nämner att de glömmer bort Mors dag, men bland ungdomar mellan 18–29 år uppger hela 22 procent att de glömmer bort dagen.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 16–18 maj 2017 har sammanlagt 1 013 intervjuer genomförts med män och kvinnor i åldern 18+ via YouGov Sveriges internetpanel. Urvalet är representativt för kön, ålder och geografi.