De här ingredienserna är nordiska konsumenter rädda för
March 28th, 2017, YouGov

De här ingredienserna är nordiska konsumenter rädda för

I Norden är varannan person orolig för vad deras livsmedel innehåller. Det visar en ny undersökning från YouGov. Det är dock skillnad på vilka ingredienser vi är mest oroliga för.

YouGov har just publicerat den årliga Food & Health-rapporten, som beskriver de nordiska konsumenternas inställning till mat, livsstil och hälsa under 10 år. Rapporten visar att cirka hälften av de nordiska konsumenterna (46 %– 53 %) är oroade över vad deras livsmedel innehåller.

null

De som lever mest hälsosamt oroar sig också mer över vilka tillsatsämnen och ingredienser som döljer sig i de livsmedel de köper. För de fyra nordiska länderna gäller att konsumenter som beskriver sina matvanor som övervägande hälsosamma är överrepresenterade i gruppen oroliga konsumenter. I Sverige och Danmark är det dessutom i synnerhet kvinnor som drar upp siffrorna.

De 3 ingredienser som konsumenterna oroar sig mest över

null

Det är stora skillnader mellan vilka ingredienser nordiska konsumenter oroar sig för. Svenska och norska konsumenter är mest oroade över sockerinnehållet i de livsmedel de köper, medan danska och finska konsumenter anger tillsatsämnen i allmänhet som det de är mest oroliga för. I Norge nämner 15 % av de oroade konsumenterna palmolja, något som konsumenter i Sverige, Danmark och Finland inte alls tänker på.

Läs mer