Sveriges bäst omtalade varumärken 2016
January 18th, 2017, Tove Keldsen

Sveriges bäst omtalade varumärken 2016

YouGov BrandIndex ranking 2016: Volvo är det varumärke som det pratas mest positivt om i Sverige för fjärde året i rad, ICA och IKEA hamnar igen på andra resp. tredjeplats. Rankingen bjuder också på överraskningar i topp 10.

YouGov BrandIndex har undersökt vilka varumärken det pratades mest positivt om under 2016 i jämförelse med samma period 2015, dvs varumärkets Buzz.

Topplaceringarna i den svenska helårsranking 2016

De varumärken det har hörts mest positivt om i alla kategorier

Buzz-poängen tas fram genom att respondenterna får besvara frågor om de har hört något positivt eller negativt om ett varumärke under de senaste två veckorna i reklam, i nyheterna eller av vänner och familj. Buzz-poängen är nettovärdet dvs. andelen som hört något positivt, minus andelen som hört något negativt.

Volvo är fortsatt obestridda i topp, ICA och IKEA hamnar på andra respektive tredjeplats. Apple och BMW har trillat ut från topp 10, medan de svenska varumärkena Yes och Marabou har tillkommit.

-Precis som föregående år kan vi konstatera att Volvo ligger solklart högst upp följt av ICA och IKEA, alla tre superstarka varumärken med tydlig svensk profil. Det är intressant att samtliga av dessa tre minskar i sin totala Buzz, även om de fortfarande är bäst i klassen. En teori är att det ständigt ökande informationsbruset gör det svårare för varumärken att nå igenom. Det ger en utjämnande effekt på vad människor hör och uppmärksammar, enligt Fredrik Molin, produktchef för YouGov BrandIndex.

Norwegian har ökat mest i Buzz

De varumärken som har ökat mest i alla kategorier

I listan med varumärken som ökar mest rankas de varumärken som allmänheten har hört mest positivt om i 2016 jämfört med 2015.

Norwegians strejk i början av 2015 med påföljande mediebevakning hade en negativ effekt på allmänhetens inställning till varumärket. Sedan dess har Norwegian ökat sin Buzz med 12,3 poäng från -5,3 till +7,0.

Tre andra resebolag är också med på listan med de mest markanta ökningarna i Buzz för 2016, nämligen Ryanair, SJ och Lufthansa som alla har varit väsentligt bättre omtalade 2016 än samma period förra året.

PA Images