2 av 3 svenska bilägare har upplevt ilska i trafiken
October 27th, 2016, Linn Öberg

2 av 3 svenska bilägare har upplevt ilska i trafiken

Under höst- och vinterhalvåret tar svenskarna gärna bilen och då kan det lätt hända att man tänjer på gränserna när det kommer till att visa hänsyn åt varandra. Ibland kan det även gå så långt att man känner ett behov av att konfrontera en annan trafikant.

YouGov har frågat 1000 bilägare i Sverige om hur de upplever trafiken och beteendet mellan trafikanter. Det visar sig att 2 av 3 har upplevt ”road rage” dvs. blivit väldigt arga på grund av en annan trafikants beteende eller själv blivit utsatt för att någon trafikant blivit väldigt arg över ens eget beteende. 12 procent har blivit väldigt arga och konfronterat/skällt ut en annan trafikant men låtit det stanna där, medan 1 procent hamnat i slagsmål med annan trafikant.

null

Det är främst andra bilister som man har stört sig på (77%) och en stor anledning till det är när någon kör rakt ut i vägen utan att se sig för, detta anser nästan hälften av alla bilister (47%). Även omkörningar och bristen på hänsyn som visas irriterar 1 av 3 bilister.

Ett annat irritationsmoment är cyklister. Av dem som varit med om road rage är det 33% som anger att cyklister varit orsaken, och det är även 1 av 5 bilägare som generellt irriterar sig mest på just cyklisterna. Tittar man på storstäder i Sverige så är andelen större, där uppger 1 av 3 cyklister som ett av irritationsmomenten i trafiken.

null

Nu när det blir mörkare och kallare ute har YouGov frågat 1000 bilister om hur de upplever att köra bil på höst- och vinterhalvåret. Det man oroar sig över mest är personer utan reflexer (32%), tätt följt av snö och regn som gör det svårt att se (29%). 9 av 10 har alltid med sig en skrapa i bilen. Ficklampa (45%), mobilladdare (43%) och spade (38%) är andra bra saker svenskarna väljer att alltid ha i bilen i fall något skulle hända.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 13-18 oktober 2016 har sammanlagt 1006 intervjuer genomförts med bilägare i Sverige via YouGov Sveriges internetpanel.

PA Images