Målinger midt i en hype
September 27th, 2016, YouGov

Målinger midt i en hype

I forrige uge skrev Altingets chefredaktør, Rasmus Nielsen, en klumme om, at den tiltagende valgrummel giver højsæson for meningsmålinger. Politikerne studerer og diskuterer dem hektisk indadtil, men negligerer dem udadtil! Og højsæson blev det da i den grad i slutningen af sidste uge, hvor der indenfor de første 24 timer efter Nye Borgerliges pressekonference om, at de havde indsamlet tilstrækkeligt med underskrifter, blev publiceret hele tre meningsmålinger, som for første gang havde Nye Borgerlige med på listen.

Gallup gav dem 2,1%, vi gav dem 4,3% og Megafon gav dem 4,9%. Hvis man trækker lidt fra og lægger lidt til, så ser det altså ud til, at Nye Borgerlige lige nu ligger på den pæne side af spærregrænsen, men de har da også i den grad fået prime time dækning i alle medier! Og netop mediedækningen af det nye parti var et af emnerne i søndagens udgave af Presselogen på TV2 News.

Med i udsendelsen var valgforsker Erik Gahner Larsen fra Syddansk Universitet, som kritiserede mediernes brug af meningsmålinger, som efter hans mening er med til at skabe den virkelighed, hvor Nye Borgerlige nu er en magtfaktor i dansk politik. Men et nyt borgerligt parti, som erklærer sig opstillingsberettiget i en tid med splid i den borgerlige blok og tiltagende valgrummel, er altså mere end almindeligt interessant for medierne!

Nu er jeg naturligvis ikke helt neutral i min vurdering af meningsmålinger, som jeg generelt ikke mener, at man kan få for mange af, men at medierne gennem meningsmålinger får undersøgt, hvordan danskerne tager imod det nye parti, er vel en helt naturlig del af mediedækningen? Jeg er med på, at målingerne faldt sammen med et voldsomt hype, men alle målinger er til hver en tid påvirket af de hændelser, som aktuelt er oppe i tiden, så det er vel ikke noget argument for at afvente med målinger af et nyt parti! Som Berlingskes chefredaktør, Jens Grund, meget rigtigt sagde i Presselogen, så har vi nu en nul-punktsmåling for det nye parti, og så må vi se, hvordan de udvikler sig derfra.

Hvis vi skruer tiden tilbage til 2007, så oplevede vi også en meget hypet partistiftelse, da Ny Alliance meldte sig på banen. Her gav Megafon det nye parti 16,5% og 29 mandater i en måling allerede i starten af maj – altså før partiet havde indsamlet underskrifter nok til at være opstillingsberettiget! Derfra gik det støt tilbage frem mod valget i november, hvor de som bekendt opnåede 2,8% af stemmerne.

Lidt omvendt med Alternativet, som vi selv dømte over spærregrænsen med 2,2% allerede i vores første måling i marts 2015. Mange mente, at vi var lidt vel optimistiske på Alternativets vegne, men stille og roligt kom de over spærregrænsen hos alle institutter, og på valgdagen i juni gav alle tre publicerede exit polls dem 4,9% (YouGov, Megafon og Epinion) - de fik 4,8%!