Pokémon GO får upp svenskarna ur soffan
September 15th, 2016, Tove Keldsen

Pokémon GO får upp svenskarna ur soffan

Sommarens speltrend har tagit ett stadigt grepp om svenskarna. 1 av 5 har laddat ner och spelat Pokémon GO, detta visar en ny undersökning från YouGov. Bland 18-34 åringarna spelar mer än var tredje person och det är lika många män som kvinnor som spelar.

Kopplingen till motion är det som svenskarna gillar mest med Pokémon GO. Mer än hälften anger att det är en av orsakerna till att dem gillar spelet, medan endast var femte anger att det är på grund av nostalgi från sin barndom som de spelar.

null

Andra orsaker till att svenskarna är galna i Pokémon GO är att de upptäcker nya sevärdheter/intressanta platser där man bor (28%) och att man utforskar sina hemtrakter (28%) när man jagar Pokémons.

null

Undersökningen visar också att Pokémon GO kan ha en positiv inverkan på folkhälsan. Hälften av dem som spelar har gått/cyklat/kört en viss sträcka för att fånga eller träna en Pokémon, och 28 procent har lämnat hemmet på andra tidpunkter än vanligt för att kunna spela. Pokémon GO verkar också göra svenskarna mer sociala. 32 procent har pratat med en främmande person som också spelat. 8 procent har dock upplevt baksidorna med att vara försjunken i sin telefon, de har ramlat/snubblat, gått in i någon annan eller i något annat såsom vägg, lyktstolpe etc medan de spelat.

Självklart är inte alla förtjusta i Pokémon GO. Av de som inte spelar eller inte är intresserade av att börja, anger hälften (47%) att de inte bryr sig om denna typ av spel, medan var tredje (36%) inte vill lägga för mycket av sin tid på telefonen.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 17-19 augusti 2016 har sammanlagt 1004 intervjuer genomförts med män och kvinnor i åldern 18+ via YouGov Sveriges internetpanel. Urvalet är representativt för kön, ålder och geografi”.

PA Images