Ticket är svenskarnas favorit bland resesöksajter
September 14th, 2016, Tove Keldsen

Ticket är svenskarnas favorit bland resesöksajter

Majoriteten bokar själv flyg och hotell framför att välja charter och marknaden för resesöksajter hjälper de resglada svenskarna. Men vilken resesöksajt har den bästa varumärkes-imagen, vilka aktörer ger bra valuta för pengarna och vilken aktör skulle svenskarna använda sig nästa gång?

3 av 5 som valde att semestra utomlands i somras bokade själv flyg och hotellnätter istället för att välja charter. Detta visar en ny undersökning YouGov har gjort om svenskarnas sommarsemestervanor. Lyckligtvis för svenskarna finns det en stor marknad för resesöksajter som kan hjälpa till att hitta deras flygbiljetter och hotell.

Vilken resesöksajt har den bästa varumärkes-imagen?

YouGov BrandIndex har under sommaren (juni, juli och augusti) kikat närmare på de största resesöksajterna.

Resesöksajtens image (index-score)

Resesöksajtens image (index-score)

Index är ett genomsnitt av sex olika varumärkesindikatorer: kvalitet, allmänt intryck, valuta för pengarna, rekommendation, rykte och kundnöjdhet.

Ticket, som både säljer privatresor från samtliga charter- och researrangörer, samt flyg- och hotellbolag via butiker, telefon och Internet, har marknadens bästa image med en image-score på 8,6. Momondo ligger på andraplats med en image-score på 6,2 följt av Trivago (6,1). Sämst värderas MrJet (1,8) och e-beach (0,2).

Vilka resesöksajter ger bra valuta för pengarna?

Resesöksajternas Value for money score

Resesöksajternas Value for money score

Valuta för pengarna tas fram genom att man frågar respondenter huruvida de anser att ett varumärke ger bra valuta för pengarna och vilka de anser ger dålig valuta för pengarna. En NetScore räknas sedan fram med positiva svar minus negativa svar på varje varumärke.

På en parameter så överträffar Trivago och Momondo Ticket. Svenskarna anser att Trivago och Momondo ger bättre valuta för pengarna på sina erbjudanden jämfört med Ticket. Trivago ligger på en första plats med en poäng på 6,5, medan Momondo tar andraplatsen med en poäng på 5,9. Med poängen 5,1 får Ticket nöja sig med en tredjeplats.

Vilken resesöksajt skulle du överväga att boka genom nästa gång du ska ut och resa?

Köpövervägande-score (Consideration)

null

Värdet köpövervägande fås fram genom att fråga respondenterna vilka av följande företag/verksamheter skulle du överväga att köpa/boka genom nästa gång du tänker dig att köpa/boka resa eller boende.

På frågan om vilka resesöksajter man skulle överväga att köpa eller boka flyg och/eller hotell på nästa gång man ska ut och resa är det fortsättningsvis Ticket (10,1) som går segrande, tätt följda av Momondo (8,7) och Trivago (8,4). Få överväger MRJet och e-beach.

Om undersökningen

YouGov BrandIndex, målgrupp: 18+, period: 31 augusti 2016. Genomsnittligt dagligt antal intervjuer vid 12 veckors rullande medelvärde: 1317.

Varje dag genomför YouGov 160 webbintervjuer med ett representativt urval av svenska befolkningen. Respondenterna tillfrågas om deras inställning till olika varumärken.

Undersökningen på svenskars sommarresevanor är genomförd av YouGov under perioden 1 juni – 31 Augusti 2016 har sammanlagt 1426 intervjuer genomförts med män och kvinnor i åldern 18+ via YouGov BrandIndex.