Svenskarna föredrar sommarsemester i Sverige
June 27th, 2016, Linn Öberg, Tove Keldsen

Svenskarna föredrar sommarsemester i Sverige

Trots osäkra väderprognoser vill fyra av fem tillbringa hela eller någon del av semestern hemma i Sverige. Det visar en ny undersökning från YouGov. Semestern i Sverige ägnar man åt att besöka familj och vänner samt åt att sola och bada.

Borta bra, men hemma bäst: Hälften av svenskarna (52 %) har redan planerat sin sommarsemester för 2016 och majoriteten kommer att tillbringa hela eller någon del av semestern hemma i Sverige (85 %).

null

Enligt YouGovs undersökning kommer två av fem (42 %) att tillbringa hela semestern i Sverige, medan lika många fördelar semestern mellan Sverige och utlandet. En av sex (15 %) kommer att tillbringa hela semestern utomlands.

Så semestrar vi i Sverige

null

Svenskarna är ganska optimistiska när det gäller det svenska sommarvädret. Nästan hälften av dem som ska tillbringa semestern i Sverige i år förväntar sig nämligen att semestern kommer att handla om sol och bad.

Svenskarna är generellt mycket eniga om vad de ska ägna sommarsemestern i Sverige åt. Varannan kommer att besöka vänner och familj (48 %) och två av fem planerar att besöka sevärdheter inom kultur och nöje (37 %). Var tredje kommer att vara i sommarstugan (31 %). 16 % ska campa och 15 % planerar att gå på konserter och festivaler.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 10-13 juni 2016 har sammanlagt 1007 intervjuer genomförts med män och kvinnor i åldern 18+ via YouGov Sveriges internetpanel. Urvalet är representativt för kön, ålder och geografi”.