Svenskarnas främsta charterbolag
June 9th, 2016, Tove Keldsen

Svenskarnas främsta charterbolag

Var femte svensk väljer charter när sommarsemestern ska bokas, men vilket charterbolag föredrar de?

YouGov BrandIndex har under Maj-månad kikat närmare på de fyra största charterbolagen.

Vilket charterbolag har den bästa varumärkes-imagen?

Charterbolagens image (index-score)

null

Index är ett genomsnitt av sex olika varumärkesindikatorer: kvalitet, allmänt intryck, valuta för pengarna, rekommendation, rykte och kundnöjdhet.

Fritidsresor har marknadens bästa image med en image-score på 23,3 men flåsar dem i nacken med en image-score på 22,2. Båda värderas mycket högre än konkurrenterna Apollo och Solresor på samtliga image-parametrar.

Vilka Charterbolag anser svenskarna ger bra valuta för pengarna?

Charterbolagens Value for money score

null

Valuta för pengarna tas fram genom att man frågar respondenter huruvida de anser att ett varumärke ger bra valuta för pengarna och vilka de anser ger dålig valuta för pengarna. En NetScore räknas sedan fram med positiva svar minus negativa svar på varje varumärke.

På en parameter så överträffar Ving Fritidsresor. Svenskarna anser att Vings charterresor har bättre priser jämfört med Fritidsresor. Ving får en score på 16,0 mot Fritidsresor som får en score på 14,9. Även här är det stort avstånd från Ving och Fritidsresor ner till de närmaste konkurrenterna Apollo och Solresor. Skillnaden mellan Apollo och Solresor är marginell när det kommer till valuta för pengarna.

Vilka charterbolag skulle du överväga att köpa/boka genom?

Köpövervägande-score (Consideration)

null

Värdet köpövervägande fås fram genom att fråga respondenterna vilka av följande företag/verksamheter skulle du överväga att köpa/boka genom nästa gång du tänker dig att köpa/boka resa eller boende.

Sommarsemestern är för de flesta redan bokad, men på frågan om vilka bolag man skulle överväga att köpa eller boka semestern via nästa gång man ska ut och resa är det också de två största bolagen som kommer ut som solklara favoriter – nämligen Fritidsresor och Ving.

Om undersökningen

YouGov BrandIndex, målgrupp: 18+, period: 1 maj – 31 maj 2016. Genomsnittligt dagligt antal intervjuer vid 4 veckors rullande medelvärde: Ca. 430.

Varje dag genomför YouGov 160 webbintervjuer med ett representativt urval av svenska befolkningen. Respondenterna tillfrågas om deras inställning till olika varumärken.