Danmark og Europa ville vælge Hillary Clinton
April 6th, 2016, Tove Keldsen

Danmark og Europa ville vælge Hillary Clinton

Hvis danskerne og deres europæiske naboer kunne stemme om, hvem der skulle være den næste præsident i USA, så ville de ikke være i tvivl. Hillary Clinton ville få en jordskredssejr. Europæerne er til gengæld rædselsslagne for en Donald Trump som mulig præsident.

YouGov har spurgt europæerne, hvem de ville stemme på ved det amerikanske præsidentvalg i 2016, hvis det tilbageværeende felt af præsidentkandidater alle stillede op. Bernie Sanders politik ligger måske tættest på tankegangen bag de nordiske velfærdsstater, men han må dog se sig slået af sin partifælle Hillary Clinton, som ville få et overvældende flertal i både Danmark, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Sverige, Norge og Finland.

Sådan ville Danmark stemmeSådan ville Danmark stemme

Bernie Sanders gør det bedst i Norge, hvor 22% siger, at de ville stemme på ham, hvis de kunne, og han var på stemmesedlen. Hillary Clinton gør det bedst i Tyskland (54%) og Danmark (54%).

Europa er til gengæld rædselsslagen ved udsigten til præsident Donald Trump. YouGov har spurgt europæerne, hvilke udsagn der bedst ville beskrive deres følelser, hvis Trump blev valgt i november. Den overvejende følelse er frygt (46%), efterfulgt af skuffelse (40%). 27% siger, at de ville være triste og samme andel siger, at de ville være vrede.

null

Ved udsigten til præsident Hillary er de mest udbredte følelser lettelse (40%) og optimisme (40%).

null

Bedt om at tage stilling til hvilke kandidater, der ville gøre det bedst inden for en række forskellige områder, kommer Hillary igen ud som vinder i samtlige europæiske lande. 41% tror Hillary vil forbedre USA’s forhold til Europa, og 38% tror, hun vil fremme fred i verden.

Støtten til Hillary er stor i Europa, men forventninger er moderate. Ud af et gennemsnit af de adspurgte europæiske lande tror 43%, at hun ville blive en god præsident, mens 30% siger, at hun ville være gennemsnitlig, og 9% tror at hun ville være dårlig. Det er dog et langt bedre resultat sammenlignet med forventningerne til Donald Trump. Her tror 71% af europæerne (77% af danskerne), at han ville blive en dårlig præsident.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er baseret på interview med repræsentativt udvalgte personer i alderen 18 år+ fra YouGov Panelet i perioden 20. – 21. marts 2016. Heraf 1688 i England, i 2031 i Tyskland, 1001 i Frankrig, 1010 i Danmark, i 1014 i Sverige, 994 i Finland og 634 i Norge. Kilde: YouGov.

Download hele undersøgelsen her

PA Images