December 4th, 2015, Tove Keldsen

Joka neljäs suomalainen yrittää syödä vähemmän lihaa WHO-raportin jälkeen

WHO-uutinen prosessoidun lihan vaikutuksesta paksusuolen ja peräsuolen syöpäriskin kohoamiseen on tehnyt vaikutuksen suomalaisiin. Joka neljäs yrittää nyt syödä vähemmän prosessoitua lihaa tai vähemmän lihaa ylipäätään.

Suomalaiset ovat lihan suurkuluttajia. Joka kolmas syö lihaa joka päivä ja lisäksi joka toinen lihaa muutaman kerran viikossa. Pidämme prosessoiduista lihatuotteista, kuten kinkusta, pekonista, lihaleikkeleistä ja makkaroista. Tarkemmin sanottuna kaksi kolmesta syö prosessoitua lihaa joka päivä (30 %) tai muutaman kerran viikossa (39 %).

Suomalaisten elämäntyyli ja tavat ovat koetuksella, sillä Maailman terveysjärjestö WHO:n lokakuussa julkaisemassa raportissa todettiin makkaroiden ja pekonin kaltaisten prosessoitujen lihatuotteiden lisäävän ihmisillä syöpäriskiä.

null

Joka neljäs suomalainen uskoo, että prosessoidun lihan suuri kulutus nostaa syöpäriskiä merkittävästi, mutta hieman suurempi osuus vastaajista uskoo vähän tai ei usko lainkaan syöpäriskin kohoamiseen.

Uudessa WHO:n (Maailman terveysjärjestön) raportissa todettiin äskettäin, että 50 g prosessoitua lihaa – alle kaksi kinkkusiivua – päivässä lisäsi paksusuolen ja peräsuolen syövän riskiä 18 %. Onko WHO:n raportti ja tätä koskeva uutinen mediassa vaikuttaneet lihan kulutukseesi?

Puolet kansasta ei ole antanut uuden WHO-raportin vaikuttaa kulutukseensa, mutta joka neljäs yrittää nyt syödä vähemmän prosessoitua lihaa tai vähemmän lihaa ylipäätään.

Tietoa tutkimuksesta

Tutkimus perustuu Suomen YouGov-paneelin 18.–20. marraskuuta 2015 toteuttamaan verkkokyselyyn, jossa haastateltiin 1006 suomalaista iän (18-74v.), sukupuolen ja asuinalueen mukaan edustavalla otoksella. Lähde: YouGov.

YouGov report - Processed meat

PA Images