November 10th, 2015, Charlotte Wahlberg

Var tredje svensk är pessimistisk inför helgens EM play off

I helgen är det dags för den första av två play off-matcher mot Danmark där det avgörs om Sverige eller Danmark kommer att kvalificera sig till EM-slutspelet. En nyligen genomförd YouGov-undersökning visar att svenskarna är något mer optimistiska än danskarna - var tredje svensk tror att Sverige kommer att nå gruppspelet eller längre, medan endast var fjärde dansk tror att Danmark kommer att nå EM.

null

Även om svenskarna är något mer optimistiska än danskarna tror samtidigt var tredje svensk (32%) att Sverige inte kommer att nå EM, övriga är osäkra och har uppgett att de inte vet hur långt de tror Sverige kommer att nå. Bland danskarna är det nästan fyra av 10 (38%) som inte räknar med att Danmark kommer att nå EM. Norrmännen är aningen mindre pessimistiska inför sitt play off-möte mot Ungern. Nästan fyra av 10 (39%) norrmän räknar med att Norge kvalificerar sig till EM medan omkring var fjärde (27%) inte tror att Norge kommer att nå EM.

null

Var femte svensk (21%) räknar med att Sverige kommer att nå åttondelsfinal eller längre. Det innebär att svenskarna är mer optimistiska än både danskarna och norrmännen där motsvarande andel är 14% respektive 15%. Däremot tror endast 2% av svenskarna att Sverige vinner EM.

Tyskland spås vinna fotbolls-EM

null

Historiskt sett är det Tyskland och Spanien som vunnit flest EM-guld (tre guld vardera). I år spås Tyskland som vinnare av samtliga skandinaviska länderna. 3 av 10 svenskar tror på Tyskland som segrare och var fjärde dansk (26%) och norrmann (26%) tror likaså. Endast 6% av svenskarna tror att Spanien kommer att ta hem EM-guldet i år.

Om undersökningen

Undersökningen är baserad på intervjuer i YouGovs svenska, danska och norska internetpanel med representativt utvalda personer i åldern 18-74 år. 1009 i Danmark, 1008 i Sverige och 1008 i Norge har under perioden 23 oktober – 2 november 2015 besvarat undersökningen. Källa: YouGov.

PA Images