March 25th, 2015, Tove Keldsen

Tumult i flybranchen påvirker danskerne holdninger, men ikke nødvendigvis deres købelyst

Siden februar har der været ekstra tumult i luftfartsbranchen. Først afviste Ryan Air at indgå en dansk overenskomst for sit personale, og så blev SAS og senere Norwegian ramt af strejker blandt personalet. Alle tre kommer svækket ud af strejken på imagefronten, men det påvirker ikke danskernes købsintentioner, faktisk har Norwegian-strejken gavnet SAS.

I slutningen af januar afviste Ryan Air formelt at tegne overenskomst med danske fagforbund for sit personale i Danmark. 24. februar blev SAS ramt af overenskomststridige strejker blandt kabinepersonalet. Samlet set blev 334 flyvninger til og fra København aflyst. Senere på måneden indledte Norwegian-piloterne deres strejke. Op mod 200.000 passagerer fik aflyst eller flyttet deres rejser i de 11 dage, strejken varede.

YouGov BrandIndex har set nærmere på, hvordan den manglende overenskomstaftale og strejkerne har påvirket danskernes holdning og lyst til at købe hos SAS, Norwegian og Ryan Air.

Danskernes syn på SAS, Norwegian og Ryan Air har lidt skade

null

Index er gennemsnittet af 6 forskellige imageparametre: Kvalitet, Generelt indtryk, Værdi for pengene, Anbefaling, Omdømme og Kundetilfredshed.

SAS er faldet med næsten 13 point fra 29,6 til 16,7 i index, som er YouGovs samlede imagescore, fra begyndelsen af februar til 17. marts. Det store fald skyldes særligt, at danskernes generelle indtryk af SAS er dalet, samt at SAS’ omdømme har lidt skade. Omdømme beskriver, hvorvidt respondenterne vil være stolte/flove over at arbejde for selskabet.

Det samme gør sig gældende for Norwegian, hvis index er faldet med 13,5 point fra 16,3 til 2,8 og Ryan Air, der er faldet med 11,6 point fra -11 til -22,6 i index-score fra begyndelsen af februar til 17. marts. Ryan Air index-score har været svagt stigende igennem marts.

Derudover skal forklaringen til de store fald i index nok findes i den negative omtale alle selskaber har fået:

null

Buzz-scoren findes ved, at man spørger respondenter, om de i løbet af de seneste to uger har hørt noget positivt eller negativt om en bestemt virksomhed gennem reklame, nyheder, mund-til-mund eller venner og familie. NetScoren beregnes som positiv minus negativ omtale.

Den massive mediedækning synes at have påvirket danskernes holdning til Ryan Air i februar, som styrtdykker i Buzz-score fra -10,2 i begyndelsen af februar til -36,1 i begyndelsen af marts 2015. Hvorefter den begynder at stige svagt igen.

Norwegian dykkker med hele 29,9 point i Buzz-score fra 3,3 begyndelsen af februar til -26,6 d. 17. marts 2015, mens SAS dykker 28,2 point fra 7,6 til -20,6.

Norwegian strejke får flere til at vælge SAS

null

Købsintention findes ved, at man spørger respondenterne, hvilket selskab det er mest sandsynligt, de vælger at købe fra. Netscoren er summen af tilkendegivelser.

Umiddelbart ser det ud til, at strejker som direkte påvirker danskerne, har større indflydelse på købsintentionen end negativ omtale og et dårligt image. Selvom Ryan Air image har lidt skade, er danskerne købsvillighed nemlig uændret. Faktisk har den været svagt stigende siden begyndelsen af året, hvor selskabet også lancerede nye ruter fra København. 17. marts fløj Ryan Air så fra København for første gang, og vi kan formentligt forvente at se en stigende købsintentionskurve i tiden frem.

Norwegians købsintentions-score været nedadgående siden begyndelsen af året, det ser dog ud til, at flere og flere danskerne igen begynder at overveje at flyve med Norwegian efter strejkens afslutning. Under SAS-strejken overvejede færre danskere at vælge SAS, men købsintentionen begyndte at stige igen umiddelbart efter strejken, hvor den formentligt også bliver positivt påvirket af Norwegian-strejken. Efter Norwegian strejken afslutning begynder kurven at dale igen.

I begyndelsen af året havde SAS en købsintentions-score på 8,3, og den 17. marts er SAS tilbage på niveau på en score 8,7. Norwegian ligger stort set på niveau med SAS med en score på 8,9 noget lavere end ved årets begyndelse, hvor Norwegian havde en score på 11,7.

Om undersøgelsen

YouGov BrandIndex, målgruppe: 18 år+, periode: 1. januar – 9. marts 2014.

Hver dag interviewer YouGov BrandIndex 200 personer, der er repræsentative for den generelle befolkning, og spørger dem om deres holdninger til forskellige varemærker.

For yderligere information

Anne Dannisboe Iversen, Nordic BrandIndex Manager, M: +45 2516 1991,
E: AnneDannisboe.Iversen@YOUGOV.com