February 4th, 2015, Tove Keldsen

Verdens mest beundrede personer 2015: Angelina Jolie og Bill Gates

Filantroper er globalt mere beundret end verdens topledere som Barack Obama og dronning Elizabeth II, viser en YouGov-måling af 25.000 personer i 23 lande.

Den ene har opnået sin berømmelse som medstifter af verdens største softwarefirma. Den anden er blevet berømt som filmstjerne i Hollywood. Denne omfattende undersøgelse fra YouGov viser samlet set, at Bill Gates og Angelina Jolie er den mest beundrede mand og kvinde i verden.

null

Siden Bill Gates trådte tilbage fra posten som bestyrelsesformand for Microsoft, har han doneret milliarder af dollars af sin formue til sager som forbedring af uddannelsesmuligheder og bekæmpelse af ekstrem fattigdom rundt om i verden, oftest via en fond, som han har stiftet sammen med sin kone, Melinda Gates. Angelina Jolie, der tidligere skabte sig en karriere som en af de højst betalte skuespillerinder i Hollywood, er også blevet kendt for sin indsats for humanitære mærkesager, hvor hun blandt andet er udnævnt til særlig udsending for De Forenede Nationers Flygtningehøjkommissær.

Længere nede på listen finder man en blanding af statsledere, sportsstjerne og andre berømtheder.

Den amerikanske præsident Barack Obama kommer ind på andenpladsen, skarpt forfulgt af den kinesiske præsident Xi Jinping. Xi har en kolossal fanskare i Kina som leder for verdens mest folkerige land. Han opnår kun en topplacering i Kina – mens Obama ligger i top 10 i næsten alle lande – men det er ikke desto mindre tegn på, at det hurtigtvoksende land indtager en stadig mere fremtrædende plads i verdensbilledet.

Hos kvinderne kommer den pakistanske uddannelsesaktivist Malala Yousafzai ind på andenpladsen. Sidste år blev den 17-årige den yngste person i historien til at vinde Nobels Fredspris. Den tidligere amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton kommer ind på tredjepladsen – en glædelig nyhed for hende, der efter sigende ønsker at blive USA's næste præsident. Den britiske dronning Elizabeth II, verdens længst regerende monark, kommer ind på fjerdepladsen.

Selvfølgelig er beundringen ikke kun forbeholdt verdens ledere og menneskerettighedsforkæmpere. Den populære skuespiller fra Hong Kong, Jackie Chan, fik mange stemmer over hele Asien, hvilket var nok til at gøre ham til verdens fjerde mest beundrede mand – endda foran Narendra Modi, Indiens nyvalgte premierminister. Fysikeren Stephen Hawking, som portrætteres i en biografisk film, der for nylig er blevet Oscar-nomineret, kommer ind på syvendepladsen. Fodboldspilleren David Beckham kommer ind på niendepladsen, som han deler med milliardæren og investoren Warren Buffet, og lige foran den russiske præsident Vladimir Putin og Pave Frans.

Berømmelse er også en vigtig kilde til beundring i kvindernes top 20. Sangerinden Celine Dion og skuespillerinden Julia Roberts ligger højere på listen end politikeren Aung San Suu Kyi fra Myanmar og den tyske kansler Angela Merkel. Top 20 omfatter også Julia Roberts (9), Taylor Swift (12) og Beyoncé Knowles (17).

Danmark

null

Sverige

null

Norge

null

Finland

HVORDAN GJORDE VI?

I december indsamlede YouGov åbne nomineringer fra paneldeltagere i 34 lande, hvor vi simpelthen spurgte dem: "Når du tænker på nulevende personer over hele verden, hvem [mand eller kvinde] beundrer du da mest?" Disse nomineringer blev herefter brugt til at sammensætte en liste med de 25 mænd og 25 kvinder, der fik flest nomineringer og blev nomineret i mindst to lande. Vi tilføjede yderligere fem populære lokale personer til listerne for de enkelte lande.

I januar gennemførte vi igen repræsentative* undersøgelser i 23 af de 34 lande, hvor respondenterne blev stillet to spørgsmål: "Hvem beundrer du virkelig?", hvor de kunne vælge flere personer, og "hvem beundrer du MEST?", hvor de kun kunne vælge en. Disse to tal blev så kombineret og indregnet i den samlede placering (som vises til højre for de enkelte navne ovenfor.)

Ved at stille respondenterne disse to spørgsmål opnår vi en forståelse af såvel bredden (dvs. den globale dækning) og intensiteten af beundringen for en person, og vi anser begge for at være vigtige faktorer.

Vi gennemførte undersøgelsen i lande, der tilsammen udgør næsten to tredjedele af verdens befolkning. Men nogle dele af verden var bedre repræsenteret end andre, så vi vægtede nogle landes indvirkning på det endelige resultat højere og andre landes lavere, så de samlede resultater bedre afspejler opdelingen af holdninger i verden som helhed.

*Alle undersøgelserne blev gennemført online, og i mange af landene er internettet så lidt udbredt, at stikprøven kun kan siges af være repræsentativ for den del af befolkningen, der har internet. I følgende lande blev undersøgelsen kun gennemført over for den del af befolkningen, der har internet: Kina, Indien, Indonesien, Pakistan, Nigeria, Egypten, Thailand, Saudi-Arabien, Malaysia, Australien, De Forenede Arabiske Emirater, Hongkong og Singapore. I de øvrige lande kan undersøgelserne betragtes som repræsentative for hele landet.