Var tredje svensk vill spara in på julklapparna i år
December 20th, 2022, Tove Keldsen

Var tredje svensk vill spara in på julklapparna i år

Många svenskar har minskat sin förbrukning på grund av stigande levnadskostnader, men hur kommer det att påverka julen? Kommer det finnas färre paket under granen?

YouGov mäter varje månad hur svenskarna hanterar de stigande levnadskostnaderna och i enlighet med de senaste resultaten har 54 % minskat sin konsumtion som ett resultat av inflationen. Julen blir också påverkad, om än inte i samma utsträckning. De stigande levnadskostnaderna innebär nämligen att en av fem (42 %) kommer spendera mindre pengar på julen i år jämfört med innan. Särskilt kvinnor kommer skära ned (48 % mot 35 % av männen).

null

För hälften av befolkningen kommer de stigande levnadskostnaderna inte att betyda nedskärningar på julen. Av dessa kommer 44 % spendera lika mycket pengar som de brukar göra på julen, och 4 % uppger att de kommer att spendera mer .

Vad vill svenskarna spara in på?

null

Var tredje svensk (33 %) kommer lägga mindre pengar på julklappar i år. Det kommer dock fortfarande att finnas julklappar under granen. Svenskarna som firar jul förväntas ge bort i genomsnitt 5 julklappar i år. Det är på samma nivå som finländarna, medan danskarna i genomsnitt kommer ge bort 7 julklappar och norrmännen toppar med 9 julklappar. I genomsnitt kommer svenskarna som firar jul spendera nästan 3 400 kr på julklappar i år.

Julen kan också bli mindre kulturell och social i år, mer än var femte (22 %) har svarat att de ska skära ned på upplevelser som t.ex. julföreställningar och julmarknader och en motsvarande andel kommer skära ned på sociala sammankomster. Därutöver kommer 17 % skära ned på resor till familj och vänner i jul.

Det kan också bli färre eller andra rätter på julborden i år. Var femte (21 %) kommer spendera mindre pengar på mat i år.

Slutligen kan de stigande levnadskostnaderna göra det extra svårt för de fattiga och hemlösa. 17 % av svenskarna kommer nämligen ge mindre till välgörande ändamål denna jul.

Om undersökningen

Undersökningen bygger på intervjuer med 1001 representativt utvalda personer i åldern 18+ år från YouGovs svenska panel under perioden 5–7 december 2022.