Sveriges högst rankade varumärken
November 16th, 2022, Tove Keldsen

Sveriges högst rankade varumärken

Swish intar återigen toppen av YouGovs imageranking före ICA och IKEA. FUN Light har ökat mest i varumärksstyrka.

Med hjälp av BrandIndex och baserat på sex olika imageparametrar sammanställer YouGov de högst rankade varumärkena i Sverige och globalt.

Det finns många upprepningar på både den svenska och globala rankingen. Återigen består den svenska topp 10-listan till störst del av varumärken med ett svenskt ursprung.

null

Rankingen är framtagen med hjälp av YouGov BrandIndex och baseras på indexpoäng. Index är genomsnittet av sex olika imageparametrar: kvalitet, allmänt intryck, värde för pengarna, rekommendation, rykte och kundnöjdhet.

Majoriteten av företagen på topp 10-listan har byggt upp sina varumärken på den svenska marknaden under lång tid och många har internationella framgångar.

Swish kom in på den svenska topp-10-listan 2017, och tog sig upp till förstaplats förra året. Swish intar återigen toppen av imagerankingen före ICA och IKEA. Wasabröd hamnar på fjärdeplats och Volvo rundar av topp-5.

Nya varumärken på årets svenska topplista är Samsung som hamnar på sjundeplats och Marabou på niondeplats.

FUN Light har ökat mest i varumärksstyrka

null

FUN Light kan glädja sig åt att ha ökat sitt imagevärde med 3,7 poäng jämfört med föregående år. Det gör att FUN Light är det företag som stärker sin image mest.

Konceptbutikskedjan MQ Marqet har ökat näst mest i varumärksstyrka (3,5 poäng poäng jämfört med föregående år). MQ Marqet har haft en omtumlande resa under de två senaste åren. Konkurs, återfödelse och därefter pandemi som följdes av en mycket positiv utveckling och YouGovs ranking visar nu framgång på alla imageparametrar

YouGovs globala varumärkesranking

Teknik- och medieföretag dominerar än en gång den globala rankingen.

null

Samsung intar nu förstaplatsen YouGovs globala varumärkesranking före Google som i flera år har haft förstaplatsen på den globale listan. Google hamnar alltså på andraplats, YouTube på tredjeplats, Netflix på fjärdeplats och den singaporianska e-handelsplattformen Shopee på femte plats. Rankingen är baserat på data från 38 länder.

Vill du veta hur ditt varumärke mår? Eller höra mer om YouGov BrandIndex? Kontakta oss.

Om rankningen

Rankningen är framtagen med hjälp av YouGov BrandIndex och baseras på indexpoäng. Index är genomsnittet av sex olika imageparametrar: kvalitet, allmänt intryck, värde för pengarna, rekommendation, rykte och kundnöjdhet.

I Sverige mäts cirka 400 varumärken dagligen. Varje dag genomförs ca 120 intervjuer med allmänheten i Sverige.

All data är från den 28 september 2021 till den 27 september 2022.

I listan med varumärken som har ökat mest rankas de varumärken som har förbättrat sin ställning mest under perioden 28 september 2021 till den 27 september 2022 jämfört med samma period år 2020-2021.

För att bedöma ställningen för olika varumärken globalt använde YouGov uppgifter från 38 länder. Vi har tilldelat varumärkena poäng från 1 till 10 per land, när varumärket finns bland tio-i-topp (från 10 poäng för en förstaplats till 1 poäng för en tiondeplats).