Här är de högst rankade bilmärkena 2022
April 6th, 2022, Tove Keldsen

Här är de högst rankade bilmärkena 2022

Med hjälp av BrandIndex och baserat på sex olika imageparametrar sammanställer YouGov de högst rankade bilmärkena i Sverige och globalt.

Volvo hamnar än en gång på första plats på den svenska bil-listan. Med en indexpoäng på 36,3 är Volvo överlägset i topp. Volvo ligger även på sjundeplatsen globalt och är i topp-3 i övriga nordiska länder.

YouGovs svenska bil-listan 2022

Vill du veta hur ditt varumärke mår? Eller hör mer om YouGov BrandIndex? Kontakta oss

Den svenska bil-listan är i stort sett identisk med listan för 2021. Volvo intar den prestigefyllda förstaplatsen på YouGovs imageranking. Volkswagen, hamnar på andraplats och Toyota på tredjeplats.

KIA på sjundeplatsen är varumärket med den största positiva förändringen i indexpoäng senaste året. KIA har haft stora framgångar med med sina elbilar.

YouGovs globala bil-listan 2022

YouGov har också sammanställt en global ranking baserad på data från 22 marknader. Här intar Toyota förstaplatsen tätt följt av Mercedes-Benz på andraplats. BMW hamnar på tredjeplats. Volvo tar en sjunde plats före bilmärken som Ford, Nissan och Lexus.

Vill du veta hur ditt varumärke mår? Eller hör mer om YouGov BrandIndex? Kontakta oss

Om rankningen

Rankningen är framtagen med hjälp av YouGov BrandIndex och baseras på indexpoäng. Index är genomsnittet av sex olika imageparametrar: kvalitet, allmänt intryck, värde för pengarna, rekommendation, rykte och kundnöjdhet.

I Sverige mäts cirka 300 varumärken dagligen, varav 32 bilmärken. Varje dag genomförs 120 intervjuer med allmänheten i Sverige.

YouGovs globala bilrankning är baserad på data från 22 marknader, som inkluderar Australien, Brasilien, Kanada, Danmark, Finland, Frankrike, Indien, Indonesien, Japan, Kina, Malaysia, Mexiko, Norge, Pakistan, Saudiarabien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Taiwan, Thailand, Tyskland och USA.

För att bedöma ställningen globalt har vi tilldelat bilmärkena poäng från 1 till 10 per land, när bilmärket finns bland tio-i-topp (från 10 poäng för en förstaplats till 1 poäng för en tiondeplats).

All data är från den 1 februari 2021 till den 31 januari 2022.