Det globala medielandskapet 2022
February 9th, 2022, Tove Keldsen

Det globala medielandskapet 2022

Hur har vår medieanvändning förändrats under det senaste året och vad kommer vi att läsa och lyssna mer på under det kommande året? YouGovs senaste rapport ”Global Media Outlook Report 2022” undersöker det internationella medielandskapet och våra förväntningar på framtiden.

YouGovs ”Global Media Outlook Report 2022” bygger på mer än 19 000 intervjuer inom 17 marknader runt om i världen.

För att få en djupare förståelse för hur medieanvändningen har förändrats globalt och för att identifiera trender frågade vi konsumenterna i de 17 marknaderna vilka medier de har lagt mer tid på och vilka de har lagt mindre tid på (under de senaste 12 månaderna) samt hur de förväntar sig att deras medieanvändning kommer att förändras under de kommande 12 månaderna.

Globala förändringar i medieanvändningen

null

Globalt har en större andel ökat sin användning av digitala medier som webbplatser/appar, sociala medier och streaming av videotjänster. Den största förändringen märks i användningen av webbplatser/appar, något som 42 % har lagt mer tid på. Samtidigt ser vi att en ökad andel av de globala konsumenterna har minskat sin användning av traditionella medier. Exempelvis lägger 19 % mindre tid på att lyssna på radio, 18 % läser färre tidningar eller magasin och en motsvarande andel tittar mindre på linjär tv.

Vår förväntade medieanvändning

Vi har också ställt frågor om den förväntade medieanvändningen. Samtidigt som vi har sett att användningen av digitala medier ökat kraftigt under pandemin så tyder vår data på att vi kommer att uppleva en ”utplaning” under de kommande 12 månaderna.

null

Globalt minskar andelen vuxna som förväntar sig att öka sin användning, medan andelen vuxna som sannolikt kommer att använda varje medietyp ungefär lika mycket ökar. De digitala medierna kommer dock sannolikt att fortsätta växa.

De största förväntade ökningarna gäller webbplatser och appar (29 % av de globala konsumenterna kommer sannolikt att öka sin användning), följt av videostreaming (27 %) och sociala medier (24 %).

Regionala skillnader

Vi ser också stora regionala skillnader. Framför allt när det gäller förväntningarna på användningen av sociala medier.

null

De europeiska länderna ligger, med undantag av Italien, under det globala genomsnittet på 24 % som förväntar sig att de kommer att lägga mer tid på sociala medier. I Storbritannien, Danmark och Sverige är andelen som tror att de kommer att lägga mer tid på sociala medier minst (7 %, 8 % respektive 9 %). Det står i stark kontrast mot Indonesien, där hela 59 % tror att de kommer att öka sin användning.

Ladda ned rapporten här

Om undersökningen

Data kommer från YouGovs whitepaper: ”Global Media Outlook Report 2022” som undersöker det internationella medielandskapet.

Undersökningen bygger på data från YouGov Profiles samt en undersökning som genomfördes i november 2021. Totalt genomförde vi mer än 19 000 intervjuer inom 17 marknader med utvalda personer i åldern 18+ år från YouGov-panelen.

Alla undersökningar genomfördes via nätet och på en del marknader är tillgången till internet så begränsad att man kan säga att exemplen endast representerar den del av befolkningen som är uppkopplad. Marknader där så är fallet är Kina, Hongkong och Indonesien. För Indien och Mexiko är data begränsade till att representera den urbana delen av befolkningen.