Kansainvälinen tutkimus: Millaisia ovat maailmanlaajuiset matkustusnäkymät tänä vuonna?
July 1st, 2021, Tove Keldsen

Kansainvälinen tutkimus: Millaisia ovat maailmanlaajuiset matkustusnäkymät tänä vuonna?

COVID-19 on ollut kova isku turismille, mutta horroksen jälkeen ala alkaa pikkuhiljaa elpyä jälleen. YouGovin viimeisin Whitepaper-tutkimus tarkastelee maailmanlaajuisia matkustusnäkymiä koronakriisin valossa.

YouGovin ”International Travel & Tourism Report 2021: The road back to normality” on syväluotaava analyysi kuluttajien matkasuunnitelmista sekä matkustukseen liittyvistä näkemyksistä ja huolista 25 markkina-alueella. Whitepaper-tutkimus perustuu yli 185 000 haastatteluun ja se tarkastelee lukuisten eri muuttujien avulla sitä, millaiset vaikutukset COVID-19-kriisillä on ollut maailmanlaajuiseen turismiin.

Raportista ilmenee, että puolet kuluttajista (48 %) kokee terveysriskit esteeksi matkustukselle, siinä missä matkustusrajoitukset ovat matkustuksen esteenä kolmannekselle (35 %). Tutkimus paljastaa myös hinnan olevan useimmissa maissa kipupiste (32 %).

null

Eurooppaan keskityttäessä voidaan pääasiallisissa matkustamisen esteissä havaita maakohtaisia eroja. Matkustusrajoitukset ovat pääasiallinen huolenaihe yli puolelle briteistä (62 %), saksalaisista (60 %), norjalaisista (57 %) ja tanskalaisista (51 %), kun taas suomalaiset ovat erityisen huolissaan matkustamisen terveysriskeistä (57 %).

Matkustamisen hinta puolestaan on huolenaihe useimmille Ranskassa (27 %), Isossa-Britanniassa (25 %) ja Espanjassa (24 %), kun taas Tanskassa (13 %), Norjassa (15 %) ja Ruotsissa (16 %) se estää harvempia matkustamasta.

Pohjoismaissa pysytään kotona – tai matkataan Etelä-Eurooppaan

null

Pohjoismaalaiset ovat hieman erimielisiä mahdollisten matkakohteiden suhteen.

Siinä, missä monet harkitsevat matkustavansa kotimaassaan tai muissa Pohjoismaissa, yhtä monet suunnittelevat etelän aurinkoon matkaamista – suosituimpia kohteita ovat Espanja (20 %), Italia (19 %) ja Kreikka (17 %).

Myös Saksa löytyy korkealta pohjoismaalaisten listoilta (15 %), ja etenkin tanskalaisia kiinnostaa lomamatka naapurimaahan (20 %).

null

Jos katsotaan kohteita, joista pohjoismaalaisilla on parhaat mielikuvat, listan kärjestä löytyvät – ehkä vähemmän yllättäen – neljä Pohjoismaata. Listan kärjestä löytyy Norja (42 %), Tanskan pitäessä kakkossijaa (41 %).

Erityisesti tanskalaisilla on myönteiset mielikuvat omasta maastaan lomakohteena (55 %). Myös ruotsalaiset ovat tykästyneet Tanskaan, ja erityisesti Kööpenhaminaan, josta peräti 42 %:lla on myönteinen mielikuva.

Espanja livahtaa sijalle viisi (34 %) ainoana kärkiviisikkoon yltävänä Etelä-Euroopan maana.

Pohjoismaalaisilla on silmää myös eräälle toiselle Pohjoismaalle, nimittäin Islannille, josta lähes kolmanneksella (32 %) on myönteinen mielikuva.

Lataa whitepaper-tutkimus

Tietoa tutkimuksesta

Tiedot perustuvat YouGovin Global Travel Profiles -tietoihin, joihin kirjataan kuluttajien päivittäisiä asenteita 25 eri matkustus- ja turistimarkkinoilla, sekä YouGovin DestinationIndexiin, joka mittaa päivittäin kuluttajien mielipiteitä maailman suosituimmista turistikohteista.