Danskerne og julegaver
December 17th, 2019, Tove Keldsen

Danskerne og julegaver

Danskerne giver 5-10 julegaver væk, men en del af dem ender med at blive byttet i januar. YouGov har derfor set nærmere på, hvilke gaver danskerne sætter mest pris på.

Langt de fleste danskere skal fejre jul i år (92%), og det betyder udveksling af julegaver med familie og venner. De fleste (48%) vil give mellem 5-10 gaver væk.

null

Mange har oplevet at få en julegave, de ikke kan bruge. 70% af danskerne har i hvert fald returneret eller byttet julegaver efter jul, og halvdelen (44%) af os har gjort det mange gange. Men selvom det måske er besværligt, er befolkningen splittet på spørgsmålet om, hvorvidt de foretrækker at få overraskelsesgaver eller at lave en ønskeliste. 43% vil helst have overraskelsesgaver, mens 38% helst vil lave en ønskeliste.

Med alderen bliver ønskelisten kortere. YouGovs undersøgelse viser i hvert fald, at jo ældre danskerne bliver des mere foretrækker de at blive overrasket fremfor at få gaver fra ønskelisten. 52% af de 50+ årige foretrækker overraskelsesgaver mod 27% af de 18-29 årige og 37% af de 30-49 årige.

Danskerne er slet ikke i tvivl om, hvorvidt de vil have penge eller gaver til jul. Størstedelen af danskere (70%) foretrækker at få gaver frem for penge. Og særligt kvinder (75% mod 66% af mændene) foretrækker gaverne.

Julen og velgørenhed

Danskernes velgørenhedshjerter banker også lidt stærkere i julen. Hver femte (20%) giver penge til velgørenhed i julen og hver tiende (9%) bruger tid i julen på velgørenhed (f.eks. ved frivilligt arbejde).

null

Den ældre del af befolkningen er særligt gavmilde i julen. Hver tredje (31%) af de 60+ donerer penge i julen mod 9% af de 18-39 årige og 22% i aldersgruppen 40-59.

Download hele juleundersøgelsen her

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er baseret på interview med 1005 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18+ år fra YouGov panelet i perioden 10.-11. december 2019.