Teknologiajätit jyräävät YouGovin maailmanlaajuisessa imagolistauksessa
Teknologiayritykset pitävät hallussaan kahdeksaa kymmenestä YouGov BrandIndexin maailmanlaajuisen imagolistauksen sijasta. Suomessa listan kärkipaikkaa pitää Fazer.
YouGov BrandIndexin maailmanlaajuinen imagolistaus mittaa tuotemerkkien yleistä terveydentilaa ja perustuu yli kuuteen miljoonaan haastatteluun, jotka toteutettiin 12 kuukauden aikana kesäkuun 2019 loppuun mennessä.
Suuri osa maailman ihmisistä luokittelee teknologiayritykset korkeimmalle. Google valtaa jälleen ykkössijan nousten WhatsAppin, YouTuben, Samsungin ja Facebookin edelle.
Ainoat tänä vuonna seulan läpäisseet ja kärkikymmenikköön nousseet ei-teknologiayritykset ovat mainoskampanjoillaan vuonna 2018 maailmanlaajuista huomiota herättänyt Nike ja vahvaa maailmanlaajuista imagoaan ylläpitänyt IKEA.
Suomen 10 suosituinta tuotemerkkiä
Suomen listalla on vanhoja tuttuja. Kymmenen kärkeen ei kivunnut tänä vuonna ainuttakaan uutta tavaramerkkiä.
Fazerilla on ykkössija YouGovin BrandIndexin tuotemerkkilistalla, ja se onkin saanut kotimaassaan kaikkein positiivisimmat arvostelut monena vuotena.
Fiskars on tänäkin vuonna toiseksi parhaalla sijalla, ja Valio säilyttää kolmossijansa listalla.
Nousijat
VR on suurin kasvaja vuonna 2019 niukasti ennen Marimekkoa ja MobilePayta.
Vuonna 2018 Suomen tunnetuimpien merkkien listauksessa korkealle noussut VR on vahvistanut asemiaan myös imagomielikuvan osalta. Pohjoismaiden yhteydessä VR erottuu edukseen olemalla ainoa rautatieyhtiö, jolla on positiivinen yhteenlaskettu imagopisteytys. Katso tästä, mikä yhdistää VR:n tyytyväisiä asiakkaita.
Toinen imagonousija on Marimekko, joka on vahvistanut brändiään erityisesti suomalaisten naisten keskuudessa:
Olemme tarkastelleet Yougov Profiles -segmentointityökalun avulla tapoja, joilla Marimekon asiakkaat erottuvat yleisestä aikuisväestöstä. Asiakkaat erottuvat sekä sukupuolensa että ikänsä perusteella. Peräti 70 % Marimekon asiakkaista on naisia, ja lähes puolet asiakkaista on yli 60-vuotiaita.
Kohderyhmä ostaa muuta väestöä herkemmin tuotteita vain sellaisilta yrityksiltä, joilla on heidän kanssaan yhtenevä etiikka ja arvomaailma. Kohderyhmään kuuluvat ovat myös muotitietoisia, ja kokevat itsensä hyvin pukeutuviksi.
Lue lisää ja katso kokonaissijoitukset ja yksittäisten alojen listaukset täältä
Tietoa maailmanlaajuisesta listauksesta
YouGov on käyttänyt pisteindeksiä listauksen kokoamiseen. Pisteindeksi muodostuu 6 eri imago-osatekijän keskiarvosta: Laatu, Yleinen mielikuva, Vastine rahoille, Suosittelu, Maine ja Asiakastyytyväisyys, jotka yhdessä antavat yleiskuvan brändin yleiskunnosta.
Arvioidakseen tuotemerkkien yleiskuntoa maailmanlaajuisesti, YouGov tarkasteli 29:sta BrandIndex-maasta koottuja tietoja, jotka kattavat Pohjois-Amerikan, Etelä-Amerikan, Euroopan, Afrikan, Aasian ja Australian markkinat, ja muodosti maailmanlaajuisen kärkikymmenikön eri maiden kymmenen kärkeen useimmin päässeistä tuotemerkeistä. Olemme jakaneet merkeille 1-10 pistettä kutakin maata kohden, jossa merkki pääsi listan kärkikymmenikköön (ensimmäisestä sijasta saa 10 pistettä, kymmenennestä 1 pisteen).
Suomessa BrandIndex vertailee yli 290 eri brändiä. YouGov Brandindex haastattelee joka päivä sataa koko väestöä edustavaa henkilöä, ja kysyy heiltä heidän asenteistaan eri tuotemerkkejä kohtaan.
Data on ajalta 1.7.2018 - 30.6.2019.
https://yougov.fi/find-solutions/brandindex/
Image Getty