Resebolag som svenskarna föredrar
June 13th, 2019, Tove Keldsen

Resebolag som svenskarna föredrar

Vilket resebolag och vilken resesöksajt tycker svenskarna bäst om och vilken aktör skulle de använda nästa gång?

Hälften av svenskarna i undersökningen bokade själva flyg och hotell och 1 av 3 (31 %) valde charter (paketbokning) för den senaste semesterresan, visar YouGov Profiles. Men vilket resebolag och vilken resesöksajt tycker svenskarna bäst om?

YouGov har undersökt de största resebolagen och resesöksajterna.

null

Ving har det bästa anseendet, med ett positivt nettovärde för helhetsintryck på 27,2 %. En bit ner finns TUI (23,1 %) på andra plats och Apollo (16,3 %) på tredje plats. Ving får också en topplacering när svenskarna ska ange vilka företag de förknippar med bra värde för pengarna samt kvalitet.

När det gäller resesöksajter har svenskarna en tydlig favorit, nämligen Ticket, som får 14,3 %.

null

Ving är också det företag som flest svenskar skulle överväga att köpa från nästa gång de ska resa (24,5 % av svenskarna överväger Ving vid nästa resa), medan 22,4 % kommer att boka via TUI och 17,5 % överväger Apollo.

Ticket (13,4 %) får se sig slagna av både Trivago (14,9 %) och Momondo (13,6 %) mätt som köpövervägande.

Ungdomar bokar genom Momondo och Airbnb

Även om Ving, TUI och Apollo är de resebolag som befolkningen i stort föredrar bör de här företagen dock inte vara nöjda med det. De är nämligen inte särskilt intressanta för personer under 40 år och i synnerhet inte ungdomar i större städer.

null

Momondo ligger i topp på de unga storstadsbornas rankning. 22,7 % överväger att boka nästa resa på Momondo, medan 21,2 % överväger Airbnb. TUI ligger på tredje plats, medan Ving får nöja sig med fjärde plats.

Vi har tittat närmare på målgruppen som har bokat resor genom Airbnb under det senaste året med hjälp av segmenteringsverktyget YouGov Profiles*.

null

Målgruppen som har bokat resor genom Airbnb under det senaste året består i störst utsträckning av människor från större städer i Sverige (61 % mot 39 % av befolkningen). Personer i åldersgruppen 18–29 år (40 %) och personer som ännu inte har barn är också överrepresenterade (44 % mot 24 % av befolkningen).

Airbnbs kunder bokar boende och transport var för sig när de åker på semester (85 % mot 50 % av befolkningen) och de vill ha upplevelser under semestern. 70 % föredrar en semester som kombinerar avslappning och sevärdheter och 66 % föredrar storstadssemestrar, medan 45 % väljer en rundresa med flera stopp på semestern.

Ska man fånga den här målgruppens uppmärksamhet sker det med fördel på nätet.

Om undersökningen

YouGov BrandIndex, målgrupp: 18+, period: 31 maj 2019. Genomsnittligt dagligt antal intervjuer vid 20 veckors rullande medelvärde: 2 195 vuxna.

Varje dag genomför YouGov 160 webbintervjuer med ett representativt urval av svenska befolkningen. Respondenterna tillfrågas om deras inställning till olika varumärken.

https://yougov.se/find-solutions/brandindex

Segmenteringsverktyget YouGov Profiles gör det möjligt att kartlägga och analysera hela och delar av befolkningen.

https://yougov.se/find-solutions/profiles

Image: Getty