Så här reser svenskarna
May 15th, 2019, Tove Keldsen

Så här reser svenskarna

Vilka är det som planerar att åka på semester inom landet i sommar och vilka reser utomlands? YouGov har tittat närmare på de två grupperna.

Hälften av svenskarna planerar att åka på semester i sommar och av dem kommer hälften att resa inom landet och hälften utomlands. Men hur skiljer sig de två grupperna från varandra och finns det skillnader i deras semestervanor i allmänhet?

Vi har tittat närmare på de två grupperna med hjälp av segmenteringsverktyget YouGov Profiles*.

Vilka är det som planerar att åka på semester inom landet i sommar?

null

Gruppen som planerar att åka på semester inom landet i sommar utgörs främst av män och kvinnor över 60 år (36 %) som är intresserade av det lokala. Det finns även andra anledningar till att de väljer att tillbringa sommarsemestern i Sverige. 29 % tycker det är mer bekvämt att vara hemma i Sverige och samma andel (28 %) föredrar att resa utomlands under andra årstider. 1 av 4 (24 %) anger ekonomiska skäl som orsak till att de väljer att semestra inom Sverige.

Vilka är det som planerar att resa utomlands i sommar?

null

Gruppen som planerar att åka på utlandssemester i sommar utgörs främst av ungdomar mellan 18 och 29 år (25 %) som bor i en storstad (47 %). De är mycket intresserade av resor (59 %) och bokar sina resor online (48 %). De flesta har planerat en badsemester i sommar (40 %). 1 av 4 åker på storstadsemester och 13 % planerar en sightseeingsemester.

Läs mer om svenskarnas semestervanor här

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 8- 15 april 2019 har sammanlagt 2023 intervjuer genomförts med män och kvinnor i åldern 18+ via YouGov Sveriges internetpanel. Urvalet är representativt för kön, ålder och geografi.

Läs mer om vår rikstäckande undersökning (YouGov Omnibus) här

* Segmenteringsverktyget YouGov Profiles gör det möjligt att kartlägga och analysera delar av befolkningen.

Läs mer om YouGov Profiles här

Image: Getty