Udflytning af Radio24syv – hvad mener danskerne?
Er det rigtigt eller forkert, at Regeringen stiller krav til den geografiske placering af Radio24syv? YouGov har taget temperaturen på danskerne.
Torsdag meddelte Radio24syv, at kanalen ikke vil fortsætte, som følge af kravet om, at 70% af de redaktionelle medarbejdere skal arbejde på et hovedsæde mindst 110 kilometer fra København. Det har fået bølgerne til at gå højt i medierne og på de sociale platforme.
YouGov har spurgt danskerne om deres holdning:
Danskerne er splittede i spørgsmålet om, hvorvidt det er vigtigt, at Regeringen sikrer, at helt eller delvist statsfinansierede medier er placeret forskellige steder i landet. En tredjedel er uenige (33%) og en anden tredjedel enige (34%). mens hver femte (20%) forholder sig neutrale.
Der er langt mindre splittelse i befolkningen, når det kommer til det konkrete eksempel med Radio24syv. Her har vi bedt danskerne tage stilling til, hvorvidt det er forkert, at Regeringen stiller krav til den geografiske placering af Radio24syv. Det mener halvdelen af befolkningen (51%), at der er, mens en femtedel (18%) er uenige, og hver femte hverken er enige eller uenige (19%).
Kan Radio24syv overleve gennem brugerbetaling eller reklame?
Radio24syv vil ikke søge om at forlænge sin sendetilladelse på FM4, men hvis de alligevel vælger at fortsætte med at producere indhold, kan de så finansiere det gennem brugerbetaling eller reklamer? YouGov har undersøgt villigheden til betaling hos de mange danskere som i dag lytter til Radio24syvs programmer.
Mange medier har erfaret, at det ikke er enkelt at knække koden med at få betaling for indhold på nettet, og det er det tilsyneladende heller ikke i æteren. 63%, som lytter til Radio24syv i dag, vil ikke betale for at lytte til Radio24syv, hvis de skal betale for det, mens 16% vil være villig til at betale mellem 1-30 kr. om måneden, og 10% vil være villige til at betale mellem 31-60 kr.
Vi har også spurgt Radio24syv-lyttere, om de fortsat vil lytte til Radio24syv, hvis der kommer reklameblokke mellem programmerne, da der ifølge regeringens udkast for en taleradio på FM4, kan lægges reklameblokke af 6 eller 4 minutters varighed mellem programmerne. Reklameblokke vil få næsten en tredjedel af lytterne til at forsvinde (30%), mens en anden tredjedel (32%) fortsat vil lytte til Radio24syv, og den sidste tredjedel er i tvivl (30%).
Radio24syv skal altså være kreative, hvis de også i fremtiden skal kunne finansiere de mange programmer og debatter, de producerer i dag.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er baseret på interview med 1000 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18+ år fra YouGov Panelet. Data er indsamlet fra 29. marts til 1. april 2019.