Global undersökning: Italiensk mat är populärast i världen
March 12th, 2019, Tove Keldsen

Global undersökning: Italiensk mat är populärast i världen

I en undersökning som genomfördes i 24 länder hamnade pizza och pasta överst – tätt följt av kinesisk och japansk mat.

En internationell YouGov-studie med mer än 25 000 deltagare från 24 länder kom fram till att pizza och pasta hör till den mest populära maten i världen, då det italienska köket slår alla konkurrenter.

Vi frågade deltagarna om de provat mat från 34 olika länder och om de tyckte om den eller inte. Italiensk mat var mest omtyckt. Den italienska maten hade en genomsnittlig popularitet på 84 % i de 24 länder där undersökningen genomfördes.

Italienarna är patrioter och uppskattar italiensk mat mest: 99 % uppskattar det egna landets mat. Andra som uppskattar italiensk mat mycket är spanjorer (94 % av de som provat maten uppgav att de tycker om den) och fransmän (92 %), medan kineser är minst imponerade av italiensk mat (59 %).

Global cuisine surveyPå andra plats efter italiensk mat kommer kinesisk mat, som i genomsnitt fick 78 % i de undersökta länderna. 95 % av kineserna uppskattar den kinesiska maten. Den är också mycket populär i Singapore (94 % av de som provat maten säger att de tycker om den) och Hongkong (91 %). Kinesisk mat är minst populär i Saudiarabien (54 %) och Indonesien (57 %).

Den tredje mest populära maten i världen är den japanska, som i genomsnitt fick 71 % i de 24 länderna. Förutom de 94 % av japanerna som tycker om maten tycker också 94 % av de i Singapore som provat maten om den, liksom 93 % de tillfrågade i Hongkong. Än en gång är de som bor i Saudiarabien minst förtjusta: endast 43 % uppskattar japansk mat.

Längst ned i tabellen hamnar mat från Peru, som i genomsnitt fick endast 32 %. Marginellt högre (och avrundat på samma procentsiffra) hamnade finsk mat.

Det bör dock påpekas att Finland var ett av de länder som deltog i undersökningen – till skillnad från Peru. Det innebär att de lojala finländare – 94 % – som tycker om landets mat räckte för att landet skulle få en fördel. Om Peru hade deltagit i undersökningen hade den finska maten sannolikt hamnat längst ned.

Mest negativa till ett annat lands mat var japanerna. Endast 11 % av de japaner som provat saudiarabisk mat uppgav att de tyckte om den.

Undersökningsresultatet visar dessutom att japaner är de strängaste matrecensenterna jämfört med deltagarna från övriga länder i undersökningen. I 23 av de 34 länder vi frågade om fick maten under 50 % av de japaner som deltog. I genomsnitt var det endast 39 % av japanerna som uppgav att de tyckte om utländsk mat.

Människor i Filippinerna är mest benägna att uppskatta internationell mat. I genomsnitt 67 % av deltagarna från Filippinerna som provat maten från ett visst land uppgav att de tyckte om den. Det fanns endast fem typer av mat som färre än hälften tyckte om.

Svensk mat är populärast i Norden

Svenskarna tycker att den svenska maten är god. 9 av 10 (92 %) av svenskarna uppger att de tycker om landets mat, vilket färre än hälften av deltagarna i de övriga europeiska länderna instämde i (44 %).

De nordiska grannarna uppvisar större entusiasm för den svenska maten jämfört med andra länder i undersökningen. Bland dem som har provat tycker 67 % av norrmännen och 56 % av finländarna om svensk mat. Lite överraskande är att endast 29 % av de danskar som provat svensk mat uppger att de tycker om den.

Bland dem som tycker särskilt illa om svensk mat finns danskarna, spanjorerna och italienarna. Endast 29 % till 33 % av dem som provat svensk mat uppgav att de tyckte om den.

Det är bara japanerna som tycker ännu sämre om svensk mat – bara 18 % av dem som provat tycker om den.

I världen i stort är svensk mat populärast när det gäller nordisk mat. Därefter kommer dansk mat med 41 % i genomsnitt. Norsk mat får 37 % och finsk mat hamnar i botten med 32 %.

Ladda ner hela resultatet