Det du ønsker, skal du få
December 12th, 2018, Tove Keldsen

Det du ønsker, skal du få

Å finne den perfekte julegaven er aldri lett, og det blir ekstra vanskelig når du skal kjøpe gaver til mange samtidig. YouGov har sett nærmere på hvilke gaver nordmenn vil sette mest pris på.

Nordmenn som feirer jul, gir i gjennomsnitt 10 julegaver. Men hva blir de egentlig glade for å få i julegave, og ønsker de overhodet å få gaver, eller vil de heller ha pengene? Det har YouGov undersøkt.

null

Over halvdelen av befolkningen som feirer jul (56 %), foretrekker å få gaver fremfor penger til jul. Og særlig kvinner (61 %) og eldre over 60 år (62 %) foretrekker gavene. Også de unge mellom 18 og 29 år foretrekker gaver, men det er også i den aldersgruppen at det er flest som foretrekker penger i julegave (36 % mot 27 % i den øvrige voksne befolkningen).

YouGov har også spurt nordmenn om de foretrekker å få overraskelsesgaver eller å sette opp en ønskeliste selv, og et klart flertall vil overraskes.

null

3 av 5 (60 %) nordmenn som feirer jul, foretrekker overraskelser på julaften fremfor å sette opp en ønskeliste, og med alderen blir gleden ved overraskelser større. YouGovs undersøkelse viser i hvert fall at jo eldre nordmenn blir, desto mer foretrekker de å bli overrasket fremfor å få gaver fra ønskelisten. 73 % av de over 50 år foretrekker overraskelsesgaver mot 43 % av de mellom 18 og 29 år.

Men hva skal man så gi?

YouGov har også spurt nordmenn som feirer jul, hvilke typer av gaver de pleier å ønske seg.

null

Kulturprodukter som CD-er, bøker og videospill topper listen (28 %), sammen med sportsklær/sportsutstyr (27 %). Mens kulturprodukter pleier å stå på ønskelisten uansett alder, så er det særlig de unge mellom 18 og 29 år som ønsker seg sportsklær/sportsutstyr (41 % mot 17 % av de over 60 år). Husholdningsapparater, skjønnhetsprodukter, velvære (massasje osv.) og sko, er langt mer populært hos kvinner enn menn. For eksempel ønsker 30 % av kvinnene seg vanligvis husholdningsapparater mot 15 % av mennene. IT-produkter er til gjengjeld oftere å finne på mennenes ønskeliste (26 % mot 14 % av kvinnene).

Om undersøkelsen

Undersøkelsen er basert på 1023 intervjuer, i et landsrepresentativt utvalg 18+ fra YouGov-panelet. Gjennomført i perioden 21. – 26. november 2018. Kilde: YouGov.