Många svenskar shoppade under Black Friday
November 28th, 2018, Tove Keldsen

Många svenskar shoppade under Black Friday

Hälften av svenskarna använde sig av ett Black Friday-erbjudande i år. 2 av 5 tycker att det är en bra chans att spara pengar.

Black Friday har blivit en stor shopping dag i Sverige och nästan alla svenskar känner till, den, från början, amerikanska, shoppingdagen (97%).

null

Varannan svensk (45%) köpte en vara med ett Black Friday-erbjudande. Många köpte årets första julklappar, (27%) tycker att Black Friday är en bra dag att köpa julklappar på. 36% tycker att Black Friday är en bra chans att spara pengar. 2 av 5 (39%) tycker att Black Friday bidrar till ökad konsumtion.

null

Singles Day har gjort sitt intåg i Sverige

YouGov har också tittat på hur många svenskar som känner till, den , från början kinesiska, shoppingdagen Singles Day (11/11); som är en motsvarighet till den amerikanska Black Friday.

11 november var det dags för Singles Day som uppmuntrar singlar att shoppa till sig själva. I Sverige är fortfarande denna shoppinghögtid relativt okänd. Hälften (51%) känner till Singles Day men bara 6% av svenskarna använde sig av ett Singles Day-erbjudande. Flera svenska varumärken har i år för första gången marknadsfört Singles Day. Kännedomen och försäljningen den 11 november förväntas därför att stiga kommande år.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 23-26 november 2018 har sammanlagt 1007 intervjuer via YouGov Sveriges internetpanel genomförts med män och kvinnor i åldern 18 år och äldre. Urvalet är representativt för kön, ålder och region.