Vem är den bäste James Bond?
February 27th, 2018, Tove Keldsen

Vem är den bäste James Bond?

YouGov har frågat svenskarna vilken James Bond-skådespelare de föredrar. Skillnaderna mellan olika generationer är stora.

De flesta svarar Sean Connery på frågan om vilken skådespelare som är deras favorit som James Bond (31 %), Roger Moore kommer på 2:a plats (21 %). Den nuvarande James Bond-skådespelaren, Daniel Craig, får nöja sig med en tredjeplats (11 %).

null

Endast 2 % av svenskarna svarar Timothy Dalton och 1 % George Lazenby, som bara spelade in en enda James Bond-film.

Det finns stora skillnader i hur befolkningen svarar inom olika målgrupper. Personer över 60 år har Sean Connery som sin favorit (43%), jämfört med personer 18-29 år är det endast 17% som har Sean Connery som favorit. 50–59-åringar föredrar däremot Roger Moore som James Bond, 35 % har honom som favorit.

James Bond är kanske inte en lika stor stjärna bland ungdomar – betydligt fler har svarat att de inte vet på frågan vem som är deras favorit bland James Bond-skådespelarna jämfört med befolkningen i stort (14 % mot 5 %).

Var femte svensk har ingen James Bond-favorit.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 26–29 januari 2018 har sammanlagt 1 011 intervjuer genomförts med män och kvinnor i åldern 18+ via YouGov Sveriges internetpanel. Urvalet är representativt för kön, ålder och geografi.

Photo: GettyImages