Näin anteliaita olemme jouluna
December 15th, 2017, Tove Keldsen

Näin anteliaita olemme jouluna

Joulu on ennen kaikkea ilon juhla, mutta kumpi ilahduttaa aikuisväestöä enemmän: lahjojen antaminen vai saaminen?

YouGov tarkasteli suomalaisten suhdetta joululahjoihin.

null

Useimmat joulua viettävät aikuiset (68%) arvioivat, että 1-5 kuusen alla odottavista lahjoista on osoitettu heille, ja 9% ei odota saavansa lainkaan lahjoja. 12% puolestaan arvelee saavansa enemmän kuin 6 lahjaa.

Toisaalta valtaosa joulua viettävistä suomalaisista arvelee antavansa muille sitäkin enemmän lahjoja. Kaksi viidestä (41%) arvelee antavansa 1-5 lahjaa, kun taas 29% arvelee lahjoittavansa 6-10 pakettia. 19% arvelee vieläpä antavansa 11 lahjaa tai enemmän.

YouGov kysyi suomalaisilta myös, kumpi on heille mieluisampaa: lahjojen antaminen vai saaminen? Suomalaisia ei selvästikään harmita, vaikka lahjojenvaihto ei kääntyisikään heidän edukseen.

null

Enemmistö, kolme viidestä (66%), antaa lahjoja mieluummin kuin saa, siinä missä vain 16% on mieluummin lahjojen vastaanottajana. Erityisesti naiset ilahduttavat mieluiten muita lahjoilla. 73% naisista ja 58% miehistä antaa lahjoja mieluiten.

Lähes joka kolmas harjoittaa jouluna hyväntekeväisyyttä

31% joulua juhlivista harjoittaa jouluna hyväntekeväisyyttä. Kaksi pääasiallista syytä osallistua/lahjoittaa jouluna hyväntekeväisyyteen ovat se, että joulu on hyvä ajankohta auttaa muita (41%) ja se, että joulu on köyhille raskasta aikaa (52%). 22% mainitsee myös, että hyväntekeväisyyskampanjoita on enemmän, ja ne ovat näkyvämpiä.

Lue lisää: Lataa PDF

Tutkimuksesta

Tutkimus perustuu edustavasti valittujen yli 18-vuotiaiden YouGov-paneelin jäsenten haastatteluihin 1. – 4. joulukuuta 2017. Vastaajia Suomessa 1009. Lähde: YouGov.